Bajramska čestitka glavnog imama Asim-ef. Esmića

Bismillahirrahmanirrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Poštovana braćo i sestre, draga djeco i omladino,

Sa akšamskim ezanom večeras ispraćamo najdražeg gosta. Završava se blagoslovljeno ramazansko vrijeme koje smo živjeli u proteklih trideset dana. Vrijeme obaveznog cjelodnevnog ibadeta posta odlazi kao najbolji svjedok svim iskrenim vjernicima da su bili u pokornosti Gospodaru Plemenitom onako kako je On Uzvišeni naredio. Najbolji svjedok biće nam srcu najdraži na Sudnjem danu kada se djela naša budu predočavala i vagala na Mizan-vagi jer vrijednost posta nikome nije predočena na Zemlji i biće tajna sve do polaganja računa.

Do akšamskog ezana večeras trebali bismo vrijeme provesti u ibadetu razmišljajući o vlastitom stanju, kao i stanju naših ukućana. Još uvijek nije kasno da se iskreno pokajemo, da čvrstu odluku donesemo da ćemo svoje stanje promijeniti na bolje i da dobro djelo učinimo.

Kad o vlastitom stanju promišljamo neka nam je na umu da je Svemogući Gospodar u mjesecu ramazanu počeo objavljivati Kur'an poslaniku Muhammedu, a.s. kao Uputu svim ljudima do kraja Svijeta. Ta činjenica bi nam trebala poslužiti kao podstrek da iz ramazana izađemo noseći posebnu radost što pripadamo ummetu koji ima takvu uputu. I Kur'an će biti jedan od svjedoka na Sudnjem danu.

Braćo i sestre,

Ovaj ramazan bio je u posebnim okolnostima kao niti jedan do sada zbog iskušenja pandemije koja još uvijek traje. Analizirajući sve okolnosti kroz koje smo prošli možemo potvrditi i još jednom posvjedočiti da iskrene vjernike u njihovom robovanju Allahu Uzvišenom i izvršavanju Njegovih zapovjedi nikakve okolnosti ne mogu sputati. Vjernici su, u skladu sa mogućnostima, iznalazili najbolja moguća rješenja.

Najbolja rješenja su imperativ svima nama, da se trudimo i neprestano činimo dobro i da od loših djela odvraćamo i sebe i druge oko nas. Tek tad ćemo shvatiti koliko vrijedi život koji živimo i koje ljepote u sebi nosi. Mrak i tama, ružne misli i pesimizan će nestati iz naših života. To nam garantuje Svemogući Gospodar u suri En-Nahl: „Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.“

Braćo i sestre,

Vjernik iz ramazana treba izaći pobožniji, strpljiviji i darežljiviji. Duhovna snaga i sabur moraju biti najvrijedniji plodovi našeg posta. Plemenitost i stalna svijest o Svemogućem Bogu – takvaluk neka budu naša dunjalučka nagrada za dane koje smo u ibadetu proveli.

Ovo vrijeme pred bajram nas podsjeća da smo se pozitivno promijenili i da trebamo istrajati na tom putu. Ustrajnost u činjenju dobra i robovanje Allahu, dž.š., i poslije ramazana biće najbolji pokazatelj da su nam ramazanski ibadeti primljeni kod Uzvišenog Gospodara.

Braćo i sestre,

Bajramski dani su najradosniji dani u našoj vjerničkoj tradiciji. Provedimo ih u okrilju svojih porodica u međusobnom poštovanju i ljubavi trudeći se da i na taj način budemo primjer drugima. Ne zaboravimo na svoj komšiluk, na rodbinu i prijatelje, ali neka nam prije svega budu na umu oni koji su bolesni i koji žive sami. Dijeliti sa njima vrijeme bajramskog radovanja najplemenitiji je čin.

U danima bajrama sjetićemo se i naših šehida, najčasnijih sinova i kćeri naše Domovine. Njihovi roditelji i porodice su emanet svima nama. Zato nađimo vremena da posjetimo one koji su ostali bez svojih voljenih kako bismo mi danas mogli sretni živjeti u ovoj Zemlji.

Neka bajramska sreća odagna naše probleme, izazove i iskušenja i neka nam osvijetli životni put da na njemu susrećemo ljude vedrih i nasmijanih lica osjećajući prema njima ljubav, poštovanje i samilost.

Svima vama, vašim porodicama i svima koje volite,

Našim džematlijama, omladini i djeci,

Svim Kladanjkama i Kladnjacima, kao i svim građanima jedine nam domovine Bosne i Hercegovine

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Također pogledajte

Raspodjela zekata i sadekatu-l-fitra

Izdvajanje zekata i sadekatu-l-fitra u Bejtu-l-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je ibadet – …