Aktuelnosti

Centralna mevludska svečanost upriličena u prepunoj Tahvilaginoj džamiji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nizom aktivnosti proteklih dana obilježen je dolazak Rebiu-l-Evela, mjeseca rođenja Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Kao kruna svih aktivnosti sinoć je nakon jacije namaza upriličena centralna mevludska svečanost na području Medžlisa Kladanj u prepunoj Tahvilaginoj džamiji u Kladnju. Mevludski program izveli su kladanjski imami, a prisutnim vjernicima obratio se muftija tuzlanski, Vahid ef. Fazlović, koji je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Kladanj i pohvalio niz aktivnosti koje Medžlisa sa svojim imamima provodi u proteklom periodu, a jedna od njih je svakako rad sa mladima. 

U svom obraćanju muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je poselamio okupljene vjernike uputivši im nekoliko nasihata, dodavši da iskoristimo ovaj trenutak obnove i sjećanje da se iskreno pokajemo i iskreno molimo. – Radimo više na širenju istine i naše vjere, zaključio je muftija Fazlović.

Muftija je posebno pohvalio praksu Medžlisa Kladanj koja je jedinstvena na području muftijstva, a to je da od akšama do jacije na dan mevluda ugostimo naše hadžije koji su zijaretili časne gradove i posjetili mezar našeg Resula s.a.v.s.

Svakako je ta praksa održana i prije ovog mevluda, a sa našim hadžijama bili su naši imami na čelu sa glavnim imamom Asim ef. koji se zahvalio našim hadžijama čija emotivna kazivanja o momentu susreta sa mezarom našeg Pejgambera nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Vrijedno je istaći da je i ove godine naša omladina koja prisustvuje sedmičnim druženjima i halki tefsira podijelila 100 ruža i pozivnica našim majkama na mevlud, ali i da su u noći mevluda priredili i podijelili tortu za prisutne vjernike.

(Dž.H. 22.11.2018.)

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top