Aktuelnosti

Hutba: Jesmo li istinski dio Ummeta Muhammeda s.a.v.s.?

JESMO LI  ISTINSKI DIO UMMETA MUHAMMEDA A.S.?

Hvala Tebi o naš Gospodaru i Stvoritelju na blagodatima vjere Islama, časne knjige Kur’ana i slanja Tvoga miljenika Muhammeda s.a.v.s. O Allahu, Gospodaru naš, mi potvrđujemo da nema drugoga boga osim Tebe i da je Muhammed a.s. Tvoj rob i Tvoj poslanik. Salavat i selam šaljemo najodabranijem Tvome stvorenju, posljednjem vjerovjesniku Muhammedu s.a.v.s., njegovoj časnoj porodici, časnim ashabima, svim šehidima islamskoga ummeta i svim Tvojim dobrim robovima sa kojima Si Ti zadovoljan. Amin Ja Rabbel alemin!!!

Braćo u Islamu! O muslimani! Muslimani vjeruju u sve Allahove poslanike, u sve Allahove odabrane robove koje je slao da dostave Allahovu poruku, Allahovu vjeru ljudima na Zemlji. Svi poslanici od Adema a.s. pa do časnoga poslanika Muhammeda a.s. su naši poslanici i ni jednog ne odbacujemo. Svi oni su Allahovi odabrani robovi koji su tumačili Allahove propise na Zemlji. U odnosu na druge narode muslimani imaju čast, imaju radost, imaju milost Allahovu, s.v.t., da budu sljedbenici posljednjeg Allahovog poslanika, Allahovog miljenika, Muhammeda s.a.v.s.

Naš poslanik, Ahmed-Muhammed, a.s., se razlikuje od svih drugih Allahovih poslanika jer je on poslan svim ljudima, svim svjetovima, dok su svi ostali poslanici slati samo svome narodu. Naš poslanik je Hatemu-nnebijjin – Pečat svim Allahovim poslanicima, poslednji poslanik, predznak Sudnjeg dana. Njega je Allah uzdigao iznad drugih poslanika. Njegov ummet, njegove sljedbenike je uzdigao iznad drugih naroda. Radujmo se jer smo dio njegovih sljedbenika, dio njegovoga ummeta.

Allah, s.v.t., kaže u časnome Kurani Kerimu:“Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate, i u Allaha vjerujete.“ (Al-Imran, 110)

   Allahu ekber! Kako je Milostivi Allah, dž.š.,  lijepo opisao ummet Muhammeda a.s. „Tražite da se rade dobra djela, a od nevaljalih odvraćate.“ Ima li išta bolje od ovoga? Ima li išta bolje od toga da jedni druge navraćamo na dobro a odvraćamo od zla, od lošega. Da kažemo jedan drugome: „Moj brate, nemoj to raditi, nije to dobro za tebe. Uradi ovo brate, dobro je to za tebe.“ Kako su ovo lijepi savjeti i lijepe riječi. Savjetujmo jedni druge!

Gdje je ovaj ummet danas? Gdje je ummet za kojeg Uzvišeni Gospodar kaže da je najbolji narod koji se pojavio na zemlji? Ummet danas krvari, ummet je danas razdijeljen i rascjepkan! Gdje je ovaj ummet kojeg Uzvišeni Allah dž.š.spominje? Braćo moja, Allah, s.v.t., neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne izmijeni sebe. To nam Allah Milostivi obećava. A šta nam obećava Resulullah Muhammed a.s.?

Obećava nam da, kada muslimani dignu ruke od Allahove knjige Kur’ani Kerima i od njegovoga sunneta, Allah Uzvišeni će dati da nad njima vladaju drugi narodi. Je li to danas? Naravno da se sve ovo obistinilo! Zašto? Upravo zato što su se muslimani udaljili od Kur’ana i Sunneta Allahovog Poslanika Muhammeda a.s.

Zapitajmo sami sebe: Koliko se družimo sa Kur’anom, koliko ga isčitavamo, koliko ga praktikujemo u našem životu, koliko u jednom danu, ili sedmici, ili mjesecu, ili godini provedemo vremena u društvu sa Allahovom knjigom? Koliko poznajemo sunnet Allahovog Poslanika a.s, koliko ga praktikujemo?

Čuli smo da promjene stanja jednog naroda nema dok taj narod ne izmjeni sebe. Svako od nas prvo mora krenuti od sebe i svoje porodice. Moramo promjenu napraviti na sebi i u sebi, u svojim porodicama, u svojim kućama. Moramo otvoriti vrata svojih srca i svojih porodica za Kur’an i Sunnet Allahovog Poslanika a.s. Prvo krenuti sa naređivanjem dobra a zabranjivanjem zla od sebe samog i svoje porodice, pa onda krenuti dalje. Kada popravimo sebe i svoje porodice onda se i društvo i zajednica sami od sebe mijenjaju.

Naš Resuli-Ekrem Muhammed a.s. kaže:“Dato mi je pet stvari koje nisu date drugim poslanicima: 1. Poslan sam i crvenim i crnim (svim ljudima) 2. Čitava Zemlja mi je učinjena džamijom, mjestom gdje mogu klanjati, i čistom 3. Potpomognut sam sa strahom kod neprijatelja na mjesec dana hoda 4. Dozvoljen mi je ratni plijen 5. Dat mi je šefaat-zagovaranje koje sam ostavio da iskoristim za svoj ummet.“

   Elhamdulillah! Kada čujemo ovo ne možemo, a da se u nama ne pojavi radost što smo dio ummeta Muhammeda a.s. Raduj se brate i klanjaj, raduje se i budi istinski njegov sljedbenik. Klanjaj gdje god da te zadesi namaz. Klanjaj u džamiji, klanjaj u kući, klanjaj na njivi, klanjaj u šumi. Samo klanjaj, i bit ćeš među radosnima. U ovom vremenu gafleta, nemarnosti spram Allaha, dž.š., biti vjernik je čast i ponos jer vjernici su danas u manjini dok je više onih koji su na strani i stazi prokletog Iblisa. Zato i ne treba čuditi što se danas u svijetu, u društvu, u okolini, dešavaju razna zla i nevaljalštine.

Prenosi se od Ebu Hurejre r.a. da je Vjerovjesnik Muhammed a.s. rekao: „Prvi koji će biti prozvan i pozvan na Kijametskom danu bit će Nuh a.s. i njegov narod, i njega će se pitati:’Da li si dostavio poslanicu s kojom si poslan svome narodu?’ On će reći:’Jesam Gospodaru.’ Onda će njegov narod biti pitan:’Da li vam je Nuh dostavio Allahovu poslanicu?’ Oni će reći:’Nije tako nam Allaha. Da Si nam poslao poslanika, mi bismo slijedili Tvoje ajete-znakove i bili bismo vjernici. Ništa od onoga što mu je naređeno da dostavi nije nam dostavio.’ Onda će se reći Nuhu a.s.:’Ovi tvrde da im nisi ništa dostavio. Da li imaš nekoga ko će svjedočiti u tvoju korist a protiv njih?’ On će reći:’Imam.’ ‘A koga imaš?’ Reći će:’To je ummet Muhammeda s.a.v.s. Pozvat će se Muhammedov a.s. ummet i pitat će ih se, pa će reći:’Da, mi svjedočimo da je Nuh a.s. dostavio poslanicu svome narodu. ‘Onda će Nuhov narod pitati:’Kako vi možete svjedočiti, a mi smo bili prvi narod, a vi ste zadnji narod koji je imao poslanicu?’ Oni će reći: ‘Mi svjedočimo da nam je Allah poslao poslanika i da mu je objavio Knjigu-Kur’an, a u toj knjizi je vijest i kazivanje o vama.’

   MašaAllah! Braćo moja, mi ćemo biti svjedoci protiv drugih naroda. I mi ćemo, inšaAllah, posvjedočiti protiv Nuhova naroda. Mi smo narod koji ima posljednjeg Allahovog poslanika. Mi smo narod koji ima posljednju Allahovu knjigu. Mi smo narod koji je ummet Muhammeda a.s. Moramo to opravdati, moramo to pokazati i dokazati.

Ebu Hurejre r.a. je rekao: „Mi smo zadnji ummet koji je na zemlji. Ali ćemo biti prvi na Kijametskom danu. O tome govore Allahove riječi:“I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da poslanik bude protiv vas svjedok.“ (El-Bekare, 143)

Braćo u Islamu! Radujmo se što smo ummet Muhammeda a.s. Čuli smo kako nas je Milostivi Allah uzdigao nad ostalim narodima, kako ćemo biti svjedocima protiv svih onih naroda koji budu negirali Allahovu poslanicu koju im je poslao. U našoj časnoj knjizi Kur’anu a.š. se nalaze vijesti o svim narodima prije nas, o svim propalim narodima, o svim kažnjenim narodima, o svim neposlušnim narodima. Zato ćemo svjedočiti protiv njih jer imamo dokaz protiv njih, a to je Kur’ani Kerim. A ko će svjedočiti protiv nas? Svjedočit će naš Poslanik, Muhammed, s.a.v.s.? On je svjedok protiv nas! Kako će ummet objasniti svom Resulu sve ovo što se danas dešava u Siriji, u Libiji, Palestini, Jemenu, Mijanmaru, Afganistanu, Iraku. Kako će ummet stati pred svoga Resula i ovo pojasniti?

A naš časni Ahmed – Muhammed a.s. nam je dao smjernice kada  je rekao:

  • „Musliman je brat muslimanu: neće mu nepravdu učiniti, neće ga ostaviti na cjedilu. Ko pomogne svome bratu koji je u potrebi, Allah će njemu pomoći u njegovoj potrebi. Ko od muslimana otkloni jednu od njegovih nevolja, Allah će njemu otkloniti jednu od nevolja na Sudnjem danu. Ko prikrije sramote jednog muslimana, Allah će prikriti njegove sramote ma Sudnjem danu.“ (Muttefekun alejhi)
  • „Musliman je brat muslimanu: neće ga prevariti, neće ga lagati, niti ostaviti na cjedilu. Muslimanu su sveti čast, imetak i život drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa); čovjeku je dosta grijeha da omalovaži svoga brata muslimana“ (Tirmizi, 1927)
  • „Niko od vas neće biti pravi vjernik sve dok svome bratu želi što i samome sebi“ (Muttefekun alejhi)

   Samo u ova tri hadisa, a sličnih hadisa je još više,  Allahov Poslanik Muhammed a.s. nam je dao rješenje za sve bolesti ummeta do Sudnjega dana!

Moramo i mi biti svjesni, da nije dovoljno samo reći: Ja sam dio ummeta Muhammeda a.s., ja sam musliman, ja volim Muhammeda a.s. To treba i dokazati ali i pokazati! Biti istinski sljedbenik Muhammeda a.s. i istinski pojedinac u ummetu Muhammeda a.s. znači istinski slijediti Muhammeda a.s. Uzeti njega za svoj uzor. Biti jak i čvrst u svojoj vjeri, i kao što kaže Milostivi Allah s.v.t., da jedni druge navraćamo na dobro, a odvraćamo od zla. Ne dozvolimo da zlo podjela dođe i među nas, već trebamo da se oslanjamo jedni na druge, da jedni druge poštujemo, pomažemo i volimo istinski kao prava braća u vjeri jer jedan nam je Bog, jedan nam je Poslanik, jedna nam je vjera, jedna nam je kibla i jedna nam je Knjiga. I zato ne kraju zapitajmo sami sebe: „Jesmo li istinski dio ummeta Muhammeda a.s.?“

Allahu naš, Gospodaru naš, mi Te molimo, pomozi ummet Muhammeda a.s., ujedini ummet Muhammeda a.s., i učini da budemo istinski sljedbenici Tvoga resula Muhammeda a.s.  Amin Ja Rabbel alemin!

Author: Mensur ef. Imamović

27.04.2018.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top