Omladina sa Imamom Hasib ef. na Maršu mira

Više od 5.000 osoba krenulo je iz Nezuka ka Potočarima, učestvujući na ovaj način u ovogodišnjem Maršu mira koji se održava u znak sjećanja na sve nevino ubijene Srebreničane u julu 1995. godine.

Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida podsjetio je da tradicija održavanja Marša mira traje već 12 godina.

“Sada je Marš prerastao u jednu planetarnu aktivnost gdje imamo ljude koji dolaze sa svih strana svijeta, a i oni koji su potomci onih koji su ubijeni ‘95. na ovom putu. Sam naziv Marš mira je poruka da se, kroz način ovog živog sjećanja, kroz hod trasom, barem jednim dijelom osjeti ono što su ljudi preživljavali”, poručio je Duraković.

Ovogodišnjem Maršu mira prisustvuje i 65 učesnika iz Kladnja koje su danas u kampu Mranjivci, nakon pređene najteže etape posjetili Glavni imam Medžlisa Kladanj, Asim ef. Esmić sa Predsjednikom Medžlisa Džihadom Kovačevićem, Općinski načelnik Jusuf Čavkunović sa saradnicima, kao i predstavnici Crvenog križa Kladanj. Znatan broj učesnika Marša su i mladi sa područja našeg Medžlisa koje predvodi Hasib ef. Šošić, imam džemata Tuholj, kome je ovo već drugo učešće.

Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci (trenutna lokacija) – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 71 novih identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida, kojeg su u julu 1995. godine počinile Vojska i policija RS, kao i paravojne formacije iz RS i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

 

Također pogledajte

Upriličen prijem za polaznike medrese

U petak, 04. septembra 2020. godine u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kladanj upriličen je prijem …