Aktuelnosti

Obilježen 01. februar, Dan hidžaba

Treću godinu zaredom 1. februar u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba, ustanovljen na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.
Khan se odlučila na taj potez nakon što je u New Yorku, nakon terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab. Tako je došla na ideju kampanje kao sredstva poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke da samo jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab.

Akcija obilježavanja Dana hidžaba veoma brzo dobila je globalne razmjere, a danas se obilježava i u BiH.
Aktiv žena Medžlisa Kladanj je danas prigodnim aktivnostima obilježio ovaj datum. Aktivistice su pokazale svoju kreativnost i obradovale naše sugrađanke simboličnim hedijama te istakle važnost i značaj ovog bitnog datuma za žene muslimanke širom svijeta.
Koordinatorica Medžlisa Kladanj, mualima Hata Čamdžić sa aktivom žena pokretač je niza aktivnosti, posebno je ponosna na omladinu:

“U sredini u kojoj živimo sa ponosom ističem da nemamo problema sa svojim odabirom, ali smo danas na ulicama Kladnja kako bi dali podršku svima onima koji nemaju tu slobodu, ali i da pokažemo našim sugrađanima, naročito mladim ljudima da je hidžab naša svakodnevnica, naš ponos i čast. Ponosna sam na djevojke koje su danas sa nama i koje vlastitim primjerom pokazuju svu ljepotu naše vjere.”

Aktiv žena funkcioniše u svim našim džematima i u narednom periodu nizom aktivnosti dat će priliku svima da se uključe u njegove aktivnosti.

(01.02.2018. Dž.H.)

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top