Održan redovni sastanak imama našeg Medžlisa

U četvrtak, 05. novembra 2020. godine održan je redovni sastanak imama Medžlisa Islamske zajednice Kladanj. Sastanak je predvodio glavni imam Asim-ef. Esmić.

Nakon redovnih izvještaja o radu i prezentovanja stanju u našim džematima, na sastanku je razmatrano stanje mektebske pouke u našim mektebima. Konstatovano je da se svi učenici pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera zaštite od pandemije, te da još uvijek svi učenici nisu upisani na mektebsku nastavu.

Usvojena je informacija o dosadašnjim aktivnostima u okviru mevludske manifestacije “Upoznah te Poslaniče”. Imami će u budućem periodu posjetiti svu djecu na području Medžlisa koji nemaju jednog ili oba roditelja i udijeliti im paketiće kao znak pažnje prema njima u danima mevluda.

Na sastanku je analizirana i usvojena informacija o provedenoj akciji prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode. Posebno je istaknuto da je ove godine veći broj džematlija uzeo učešće u akciji što je rezultiralo većim količinama poljoprivrednih i drugih namirnica koje su distribuirane do krajnjih korisnika.

Donesen je zaključak o realizaciji pomoći za porodice čija je imovina oštećena u poplavama koje su zahvatile našu Općinu krajem juna ove godine. Pomoć će biti realizovana u džematima Noćajevići, Stupari i Tarevo. Naime, finansijska sredstva za pomoć obezbjeđena su od Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Muftijstva tuzlanskog.

Imami su upoznati sa novim aktima i pravilnicima po kojima će se postupati u budućem periodu. Razgovarano je i o planiranim aktivnostima i tekućim pitanjima iz domena rada Medžlisa.

Također pogledajte

Klanjana dženaza Enes-ef. Hodžiću

U nedjelju, 7. februara 2021. godine je na mezarju Tabine njive obavljena je dženaza-namaz dugogodišnjem …