Održana redovna sjednica imama: Usvojen raspored učenja tevhida šehidima u našim džematima

U ponedjeljak, 01. aprila 2019. godine održana je redovna sjednica imama Medžlisa Islamske zajednice Kladanj. Sjednici su prisustvovali svi imami iz naših džemata, a sjednicom je predsjedavao glavni imam Asim-ef. Esmić.

Na sjednici su podneseni mjesečni izvještaji iz džemata, te izvještaj o radu vjersko-prosvjetne službe, nakon čega je usvojen i plan aktivnosti vjersko-prosvjetne službe za mjesec april. Imami su detaljno analizirali proteklo mektebsko takmičenje, te je zaključeno da su takmičari pokazali zavidan nivo znanja. Usvojeni su prijedlozi za rješavanje poteškoća pri organizaciji mektebskog takmičenja u budućem peridou.

Usvojene su informacije sa Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog, te informacija sa predramazanskog savjetovanja za muftije, direktore ustanova i glavne imame. Utvrđen je i raspored teravih-imama za predstojeći mjesec Ramazan, kao i informacija o visini nisaba za redžeb, ša'ban i ramazan.

Koordinator za društvenu brigu predočio je imamima  rezultate nedavno provedene akcije prikupljanja pomoći za narod Sirije. Zaključeno je da je akcija uspješno provedena zahvaljujući našim džematlijama.

Tradicionalno obilježavanje godišnjica stradanja i obilasci šehitluka u budućem periodu provodiće se u našim džematima. Nakon obilazaka šehitluka u našim džamijama biće proučeni tevhidi šehidima. Ovu aktivnost naši imami provodiće zajedno sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca općine Kladanj. Na sjednici je usvojen Protokol za šehidsku dovu u Turalićima, koja će se proučiti u četvrtak, 04. aprila 2019. godine.

Usvojena je i inicijativa za proljetno čišćenje i uređenje mezarja u našim džematima.

 

Također pogledajte

Instrukcija za bajram-namaz

Ovogodišnji Kurban-bajram je u utorak, 20.7.2021. godine.  Salavat i ezan za sabah-namaz počet će se …