Počela rekonstrukcija stare džamije

U ponedjeljak, 16. septembra 2019. godine, započeti su radovi na rekonstrukciji stare džamije u džematu Noćajevići.

Vrijedne džamatlije i aktivisti džemata Noćajevići na čelu sa članovima džematskog odbora cijeneći vrijednost stare džamije u Noćajevićima odlučili su se za detaljnu rekonstrukciju želeći na taj način sačuvati neprocijenjivu vrijednost koju ovaj objekat ima.

Stara džamija je sagrađena 1677. godine i od sedamdesetih godina prošlog stoljeća na njoj nije bilo značajnijih sanacija.

Imajući u vidu da je u ovom džematu izgrađena nova džamija sa svim potrebnim pratećim sadržajima, džematlije u Noćajevićima na ovaj način žele vratiti svoj dug staroj džamiji u kojoj se dugi niz godina odvijao vjerski život u ovom mjestu.

“Već dugo čekamo da institucije poduzmu odgovarajuće mjere i da je zaštite od daljeg propadanja. Nažalost, vidimo da oni ništa ne poduzimaju, nisu je čak ni uvrstili na listu zaštićenih spomenika. Zatvorena je, propada. Mi ovu džamiju više ne možemo da gledamo u ovom stanju i da čekamo kad će pasti. Ona je dio nas, svjedoči o nama i historiji ovog mjesta. Učinićemo sve da joj zadržimo stari izgled i da je učinimo funcionalnom. Nadamo se da ćemo obezbijediti sredstva od donatora i dobrih ljudi da ovaj posao privedemo kraju”, ističe predsjednik građevinskog odbora za rekonstrukciju džamije Ahmet Hodžić.

Detaljnom rekonstrukcijom predviđeno je da se izvrši sanacija ispucalih zidova, zamjena podova i krovne konstrukcije, te zamjena drvene munare na džamiji.

Fotografije možete pogledati u prilogu teksta:

 

 

Također pogledajte

Upriličen prijem za polaznike medrese

U petak, 04. septembra 2020. godine u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kladanj upriličen je prijem …