Počeo je itikaf u našim džematima

Na području Medžlisa Islamske zajednice Kladanj itikaf će se obavljati u džematima Kuršumlija i Tarevo. Muttekifi će biti Enis-ef. Hodžić u Kuršumliji džamiji u Kladnju i Mensur-ef. Imamović u džamiji u džematu Tarevo.

Itikaf u šerijatskom smislu podrazumijeva osamljivanje u džamiji s namjerom provođenja neprekidnog ibadeta Allahu, dž.š., u posljednjih deset dana ramazana.

Itikaf je sunnet i praksa koja se baštini na području našeg Medžlisa dugi niz godina. Pisanih tragova nemamo, ali najstarije džematlije svjedoče kontinuitetu ove prakse u svim vremenima, pa čak i tokom agresije na Bosnu i Hercegovini i ne sjećaju se da je ikada ova praksa prekinuta.

Vjernici su svjesni značaja i bereketa itikafa za njih lično, ali i za mjesto u kojem se obavlja ifikaf, te se zbog toga značajan broj naših džematlija stavio na raspolaganje svojim imamima donoseći im iftare i sehure.

Molimo Allaha, dž.š., da muttekifima olakša boravak u itikafu, da primi njihove ibadete, a nama da primi naše dove i podari nam svaki hajr.

Također pogledajte

Predbajramska posjeta prihvatnom centru Duje

U subotu, 17. jula 2021. godine, koordinator sektora društvene brige Hazim-ef. Musić i imam Hadim …