Aktuelnosti

Promocija Muslimove zbirke hadisa sa komentarom, dr. Šefika Kurdića

U četvrtak, 15.02.2018. godine u maloj sali Doma kulture u Kladnju u organizaciji Medžlisa i Mreže mladih MIZ Kladanj upriličena je promocija djela “Muslimova zbirka hadisa sa komentarom” autora dr. Šefika Kurdića. Pored ovog kapitalnog djela autor je predstavio još nekoliko knjiga iz mnoštva djela ovog vrsnog alima.

Promociju je u svojstvu domaćina otvorio glavni imam Medžlisa Kladanj, Asim ef. Esmić:

“Kao Medžlis, trudimo se našem društvu ponuditi jedno osvježenje u mnoštvu djela i promocija koje se održavaju u ovom vremenu. Ne zaslužuju ni sve knjige ni promocije punu pažnju kao što je to slučaj večeras. Pred nama je djelo koje sadrži riječi i upute Allahova Poslanika a.s. i kao takvo, pored Kur’ana Časnog, ako ga se budemo pridržavali i po njegovim uputama živjeli, uspjet ćemo.”

Muslimova zbirka hadisa, koja je uz Buharijinu zbirku, nakon Kur’ana, najvjerodostojnija knjiga kod muslimana prvi put je prevedena na bosanski jezik. Na tome su radili ekspert u oblasti hadisa i hadiskih nauka dr. Šefik Kurdić i ekspert u oblasti arapskog jezika i književnosti Semir Rebronja, te još osam doktora islamskih nauka.

Istaknuto je da se radi o prijevodu koji je od velike važnosti za muslimane u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Kroz osam knjiga i 5.000 stranica zbirka objašnjava teme iz svih segmenata života. Naglašeno je da ovo djelo sadrži cjelokupnu šerijatsku nauku i predstavlja više od 9.000 hadisa.

Dr. Šefik Kurdić (rođen 6. aprila 1958. godine, Piljužići kod Tešnja) je bosanskohercegovački teolog na polju hadisa i da’we. Napisao je 35 vlastitih djela, a učestvovao je i u prijevodu više djela sa arapskog na bosanski jezik. Učesnik je naučnih konferencija u Bosni i Hercegovini i u svijetu. Održavao je predavanja širom svijeta i učestvovao u emisijama na domaćim i inostranim radio i TV stanicama. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Nakon izlaganja promotora, dr. Šefik Kurdić je u Kuršumliji džamiji nakon jacija namaza održao predavanje na temu “Fenomen iskušenja i islamska rješenja”. U svom predavanju je govorio o iskušenjima muslimana naših krajeva ali i drugih dijelova islamskog svijeta. Napomenuo je da sva ta iskušenja kroz koja prolaze muslimani su samo čišćenje na dunjaluku kako bi na ahiretu zaslužili oprost i nagradu.

Predavanje su prisutni pratili sa punom pažnjom budući da je način izlaganja dr. Kurdića specifičan i obiluje raznim interesantnim poređenjima kako bi na što lakši način doprjeo do slušatelja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top