Aktuelnosti

Promovirana knjiga “Badžije-pobožne muslimanke”

Promocija knjige “Badžije-pobožne muslimanke” autorice Sabine Voloder-Strinić, održana je u srijedu 14. februara u mektebu Hadim Ali-pašine džamije u Kladnju u organizaciji Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Kladanj.

Na samom početku prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Kladanj koji je govorio o značaju jednog ovakvog djela.

–  Svjesni vremena u kojem živimo i duhovne posrnulosti društva, imamo razloga biti posebno sretni kada vidimo koliko je zainteresovanih majki i sestara za sadržaje koje nudi Aktiv žena našeg Medžlisa. Imajući u vidu značaj i ulogu muslimanki u izgradnji zdravog društva, izbor za promociju jedne ovako vrijedne knjige koja će svojim sadržajem ojačati duhovnost žene je naša obaveza. Naš Medžlis će nastaviti promociju dobra koje treba ovom društvu, uz molbu Bogu Uzvišenom da On promjeni naša stanja na bolje – istakao je Asim ef.

Prva autorska knjiga novinarke Sabine Voloder-Strinić je zbir novinarsko-istraživačkog rada na temu žene-sufije.

Prema riječima autorice, petogodišnji uporni rad koji je obuhvatio 54 knjiške jedinice i 22 sagovornika, bezbroj poučnih razgovora i prikupljanja savjeta i sugestija od eminentnih profesora i alima, zaokružen je u vidu knjige pod naslovom “Badžije-pobožne muslimanke.”

– Jezik ove knjige je isti onakav kakve su žene o kojima pišem, jednostavan, pitak, jezik prilagođen za svakog čitaoca. Pišem o hazreti Amini, hazreti Hatidži, hazreti Fatimi, o ženama čiji je iman, vjera nemjerljiv, ženama koje su dan i noć provodile u ibadetu. Postavlja se pitanje gdje smo mi u svemu tome, kako bi se mi ponijele u određenim situacijama. Osim historijskog aspekta, moralni, odgojni dio predstavlja posebne vrijednote ove knjige – kazala je Voloder-Strinić, istaknuvši kako je ovo knjiga, koja je pisana sa mnogo sabura, entuzijazma i ljubavi.

Ovo nesvakidašnje djelo je prvo ovakvog karaktera na bosanskom jeziku koje je obuhvatilo sekvence iz života 121 žene, koje su svoj život posvetile samodricanju i ibadetu protkanim čežnjom za spoznajom i blizinom sa Uzvišenim Stvoriteljem. Knjiga Badžije-pobožne muslimanke nam nudi veoma interesantno, poučno i edukativno putovanje kroz 15 zemalja i 42 grada sa 40 naslova podijeljenih kroz tri poglavlja: Prve generacije pobožnih muslimanki, Pobožne muslimanke iz svijeta i Pobožne muslimanke iz Bosne i Hercegovine.

O knjizi su još govorile Ernada Avdibegović i Esma Strinić.

Autorica se na kraju zahvalila organizatoru promocije, MIZ Kladanj i Sektoru za ženski aktivizam MIZ Kladanj sa čijim je vrijednim članicama nastavila druženje i nakon promocije.

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top