Proučena dova kod Djevojačke pećine

 

 

 

 

 

 

 

 

Vjersko kulturna manifestacija Dani djevojačke pećine u Kladnju okončana je danas učenjem dove na dovištu kod pećine u Brateljevićima. Manifestacija je započela učenjem mevluda i zikra u petak poslije akšama u džamiji u Brateljevićima, koji su proučili imami sa predstavnicima tarikatskog centra, a posebnu pažnju zaokupilo je predavanje hafiza Husejn ef. Čajlakovića, koji svojim osebujnim stilom plijeni pažnju slušalaca.

Kruna manifestacije svakako je sama dova koja svake godine privuče nekoliko hiljada vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine. Tako je bilo i danas kada su od ranih jutarnjih sati počeli pristizati autobusi kako bi i ove godine zajedno proučili dovu, ali i proveli ugodne trenutne u kladanjskoj prirodi.

Program je počeo u 11:30 sati obraćanjem domaćina, glavnog imama Asim ef. Esmića koji je poselamio prisutne, te im zaželio ugodan i hairli boravak. Vjernike su poselamili i predsjednik Medžlisa Džihad Kovačević kao i načelnik općine Jusuf Čavkunović, a poseban momenat svakako je bilo učenje zikra od strane imama Medžlisa, kao i izvođenje ilahija od strane hora Rejjan iz Sarajeva.

Dovi svake godine prisustvuju i predstavnici Rijaseta i Muftijstva tuzlanskog, a ove godine su to bili bivši Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić i dr. Sead ef. Seljubac koji su u svojim obraćanjiima govorili o značaju naših dovišta, o snazi dove, ali i o našem jedinstvu, posebno u vaktu iskušenja u kojem se nalazimo.

Program je završen učenjem dove Muftije Čamdžića i klanjanjem podne namaza.

(Džemal ef. Hatamleh 26.08.2018.)

Također pogledajte

Instrukcija za bajram-namaz

Ovogodišnji Kurban-bajram je u utorak, 20.7.2021. godine.  Salavat i ezan za sabah-namaz počet će se …