Ramazanska poruka glavnog imama

Hvala Allahu Uzvišenom, koji je Sebe sa devedest i devet imena opisao. Salavat i selam šaljemo Njegovom miljeniku Muhammedu, a.s. i svim čestitim iskrenim vjernicima.

Poštovana braćo i sestre,

Večeras sa akšam-namazom nastupa mjesec ramazan. Zalazak sunca biće znak da je nastupilo vrijeme blagoslovljenog mjeseca koji treba da obasja naše duše i ispuni srećom naše nutrine.

Iako smo zabrinuti zbog opasnosti koje sa sobom nosi pandemija korona-virusa, iščekujući ramazanske trenutke mi sa radošću očekujemo nutarnju promjenu, čvrsto vjerujući da će nas ona približiti Svemogućem Bogu i da će nam biti zalog kod Njega da ublaži iskušenje u kojem se nalazi cijelo čovječanstvo.

Zalog nam treba kao dokaz vlastite promjene na bolje koju Bog Uzvišeni od nas traži. I mnogo puta smo se u svojim životima uvjerili u to. Pokornost Bogu i Njegovim naredbama oslobađala nas je od tereta koje nismo bili u stanju nositi.

Ramazan nam dolazi kao gost koji ima za cilj da nas približi Allahu, dž.š., Koji u Kur'anu Časnom poručuje svima nama: „A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi moli­telja kada Me zamoli. Zato, neka se i oni na Moj poziv odazovu, neka vjeruju u Mene, kako bi bili na Pravom putu.“

Zbog toga nam je posebno važno da se u ovom teškom vremenu okrenemo Stvoritelju Uzvišenom kojeg uvijek treba da budemo svjesni. A svijest o Allahu, dž.š., najbolje se postiže postom i zikrullahom, a nevolje se najprije otklanjaju iskrenom dovom.

Braćo i sestre,

Ramazan je mjesec mnogobrojnih ibadeta i posebne Božije milosti. Pored posta i pet dnevnih namaza, učenja i slušanja Kur'ana, u ovom mjesecu obavljat ćemo dobrovoljne ibadete intenzivnije nego smo to radili u proteklim mjesecima. Valja nam imati na umu da je ramazan prilika za iskreno pokajanje za grijehe i greške koje smo učinili u svome životu.

Dolasci u džamije i mesdžide moraju biti popraćeni mjerama nadležnih organa i iste ćemo poštovati kako bismo sačuvali zdravlje ljudi. Zato nam je posebno važno da shvatimo vrijednost zdravlja i života koje nam je Svemogući Bog podario.

Poštivanje mjera i čuvanje zdravlja nisu nam prepreka da postimo, niti su prepreka za izvršavanje drugih ibadeta. Zato se posvetimo promjeni vlastitog stanja na bolje.

Braćo i sestre,

Nikako nemojmo zaboraviti da je cilj posta stalna svijest o Allahu Uzvišenom. Zato, promišljajmo o istinama Vjere i tražimo vlastitu sreću i zadovoljstvo u kur'anskim i hadiskim porukama. Neka nam ramazan bude najbolja škola u kojoj ćemo naučiti da čovjek nije stvoren da udovolji vlastitim prohtjevima, željama i strastima, nego da robuje Bogu Svemogućem.

Neka se u našim iskrenim dovama nađu oni koji su iskušani siromaštvom, bolesni i nevoljnici. Pored dove učinimo sve što možemo da popravimo njihovo stanje i nadajmo se Allahovom, dž.š., zadovoljstvu.

Braćo i sestre, cijenjene džematlije, omladino i djeco,

Molimo Boga Svemogućeg da promjeni naše stanje na bolje. Neka nam On Uzvišeni bude na pomoći, neka primi naše ibadete i neka nam rahatnim učini naš život.

S nadom da će naše sutra biti bolje od našeg danas,

Ramazan šerif mubarek olsun!

Također pogledajte

Predbajramska posjeta prihvatnom centru Duje

U subotu, 17. jula 2021. godine, koordinator sektora društvene brige Hazim-ef. Musić i imam Hadim …