Aktuelnosti

RAMAZANSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA

RAMAZANSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA

Poštovana braćo i cijenjene sestre, draga omladino i djeco,

došao nam je najdraži gost, od Allaha Uzvišenog odabrani mjesec kojeg je Uzvišeni Allah izabrao da u njemu počne objava posljednje Objave čovječanstvu.

Pred nama je posebnih trideset dana. Pred nama je prilika koju ne smijemo propustiti, prilika da popravimo stanje u sebi, u svojim porodicama i u zajednici u kojoj živimo.

Ramazan nas uči da čovjek, kao krunsko Božije stvorenje, može živjeti bez hrane, vode, strasti i svih drugih poroka. Ramazan nas uči da je čovjek mnogo više od tijela kojemu tokom godine pridajemo toliko pažnje. Ramazan nas uči da svojim postom možemo odgojiti svoju dušu i na taj način ispuniti krajnji cilj posta, a to je konstantna svijest o Allahu Uzvišenom.

Ramazan nas uči da intenzivnije povedemo računa o sebi i svojoj porodici, ali da stalno u mislima i dovama imamo svoje bližnje i komšije, kao i bolesne, iznemogle i stare.

Redovnim izvršavanjem ibadeta, obavljajući svoje namaze, posteći i učeći Kur’an iskoristimo priliku da svojoj djeci i omladini praktično pokažemo ljepotu islama i svega onoga što ibadeti proizvedu u insanu.

Jačajmo i uljepšavajmo svoj odnos prema bračnim drugovima, prema djeci i rodbini, obilazimo komšije i rođake, kao i stare i bolesne, čvrsto vjerujući da će naše dove, namazi, post, sadekatul-fitr, zekat i svi drugi ibadeti biti primljeni kod Allaha Uzvišenog.

Moleći Allaha Uzvišenog da nas sve ojača našim postom, svima vama i vašim porodicama neka je Ramazan Šerif Mubarek Olsun.

Glavni imam Medžlisa Kladanj, prof. Asim ef. Esmić

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top