RAMAZANSKI DERS – Članarina u džematu

Naša zahvala pripada samo Allahu dž.š. Stvoritelju svega, salavat i selam na miljenika i Poslanika Muhammeda s.a.v.s. na njegovu čestitu porodicu, plemenite ashabe i sve one kojima je šehadet u srcu.

Poštovana braćo i sestre, u ovim mubarek satima, dok iščekujemo iftar u ovom mubarek mjesecu Ramazanu, selamim sve vas koji nas slušate preko talasa Radio Kladnja i pratite rad našeg Medžlisa i imama putem web i FB stranice Medžlisa Islamske zajednice Kladanj.

Današnje minute koristim da kažem nešto o članarini u našim džematima smatrajući to bitnim, kako bi jasnije shvatili potrebu za istom i otklonili mnoge nedoumice kada je članarina u pitanju.

Šta je ustvari članarina? Članarinu možemo najjednostavnije opisati kao naknadu koju organizaciji (klubu, udruženju i sl.) plaća član radi nekog interesa. U praksi, npr. plaćam svojem djetetu članarinu u sportskom klubu kako bi mogao sudjelovati u radu i treninzima kluba. Ili plaćam članarinu u udruzi/organizaciji uz više istomišljenika radi ostvarivanja zajedničkog cilja, kao što je recimo slučaj sa lovačkim udruženjemima i sl.

Zajedničko je svim članarinama da se redovito, periodički potražuju od članova. Ti periodi su najčešće kalendarski mjeseci, makar mogu biti i godine ili drugi periodi.

Sada kada smo jasno definisali šta članarina predstavlja vratit ćemo se načinu funkcionisanja naših džemata.

Džemat za muslimane predstavlja temeljnu, osnovnu i najmanju organizacionu jedinicu. Kroz džemat muslimani ostvaruju osnovna vjerska prava, obaveze i provode različite aktivnosti. Džemat u pravilu sačinjava skupina od najmanje 100 muslimanskih domaćinstava, koja žive na jednom području i koja su međusobno povezana u izvršavanju zajedničkih islamskih dužnosti. Skupina džemata na jednoj općini čini medžlis, a dalje slijede Muftijstvo i Rijaset na čelu sa Reisu-l-ulemom. U radu i funkcionisanju ovih institucija, neophodnih za nas muslimane,  počevši od džemata, pa do Rijaseta država ne učestvuje u smislu finansiranja i ovdje se na kraju vraćamo na članarinu.

Da bi džemat mogao funkcionisati potrebna su materijalna sredstva i upravo ta sredstva obezbijeđuju se kroz članarinu. Kada je u pitanju naš Medžlis članarina se plaća godišnje i ona se odnosi na porodicu (Muž, supruga i malodobna djeca).

Redovnim plaćanjem članarine Islamske zajednice omogućavate: normalno funkcionisanje Islamske zajednice i džemata kojem pripadate, omogućavate rad mekteba, poučavanje našoj vjeri islamu, te islamski odgoj i obrazovanje, normalno funkcionisanje džamija, da džamija ima imama, mujezina, da se nesmetano obavljaju svi obredi vezani za džamiju, korištenje ustanova Islamske zajednice u izvršavanju islamskih dužnosti u zajedničkim aktivnostima u džematu, biranje organa IZ-e, mogućnost da budete birani, obraćanje organima IZ-e radi zaštite vjerskih prava i obavljanja redovnih vjerskih usluga.

Osnovno pitanje koje se nameće je svakako „Šta ja imam od toga“, te ćemo pokušati nabrojati neke aktivnosti Medžlisa Kladanj koje se ostvaruju upravo kroz članarinu.

Redovno obavljanje namaza u džamiji – kroz članarinu se finansiraju visokoobrazovani imami koji su uposlenici Medžlisa, a naše džamije su zagrijane i uređene predstavljajući naše džemate istinskim nosiocima vjere islama.

Mektebska pouka – kroz članarinu se sistemski izdvajaju sredstva za opremanje mektebskih učionica i skoro sve učionice na području našeg Medžlisa opremljene su po najvišim standardima, zagrijane i spremne gdje, naša djeca stiču islamsko obrazovanje. Organizuju se bajramski paketići, ekskurzije i ostali sadržaji koji mekteb čine još ljepšim za naše učenike.

Društvena briga – poseban sektor unutar Medžlisa koji se brine za najosjetljiviju kategoriju naših džematlija, a to su oni teškog imovinskog ili zdravstvenog stanja. Svake godine se kroz niz projekata finansiraju paketi pomoći, stipendije, pomoć u novcu za liječenje, posjete prihvatnom centru Duje i posjeta našim sugrađanima koji borave tamo, posjete bolesnicima na liječenju i niz drugih aktivnosti humanitarnog karaktera.

Halke za mlade i škole Kur'ana – poseban akcenat u radu našeg Medžlisa odnosi se na mlade kao buduće nosioce aktivnosti našeg društva. Mekteb pohađaju učenici osnovnih škola tako da je poseban program predviđen za mlade. To su naše sedmične halke gdje se mladi druže sa svojim imamima, a pri tome se održavaju predavanja i tribine sa temama prilagođenim upravo za njih.  Organizuju se povremeni izleti i ekskurzije, a sve u cilju približavanja mladih džematu i islamskim vrijednostima. Pored halki održavaju se škole Kur'ana gdje se svi oni, bez obzira na godine koji žele, uče Kur'anskom pismu i do sada je na desetine naših džematlija savladalo pismo i aktivno uče Kur'an.

Mevludske i druge svečanosti –  tokom godine naši imami organizuju i na najljepši način obilježavaju sve bitnije datume kako iz vjerskog života, tako i datume i godišnjice bitne za našu Općinu i na taj način pokazuju brigu za naše društvo i prenose obavezu sjećanja i na buduće generacije. (Obilazak šehidskih mezarja, posjeta porodicama šehida i druge aktivnosti).

Pored pobrojanih, naši imami su nosioci niza drugih aktivnosti i svakodnevno rade na unapređenju vjerskog života, svjesni emaneta koji su ponijeli pred Dragim Allahom dž.š.

Zato draga braćo i sestre kada sljedeći puta budete imali bilo kakve nedoumice o tome zašto trebamo biti članovi Islamske zajednice i svojih džemata, neka vam budu na umu sve pobrojane aktivnosti koje smo spomenuli, ali i mnoge druge.

Organiziran i dobro uređen sistem rada garant je opstojanja vjerskog i kulturnog identiteta svake zajednice. Članarinom i članstvom u IZ-i uspostavlja se, uzdržava, jača i razvija institucionalna svijest, zrelost i solidarnost među muslimanima. Samo jak džemat, jaka Zajednica može sačuvati naš identitet na ovim prostorima koji nam mnogi pokušavaju osporiti.

I na kraju važna napomena, članarinu nemojte svoditi na ulaganje za slučaj smrti, jer je članarina u stvari ulaganje u život, jer zahvaljujući njoj naši džemati imaju žive džamije, a one su naš identitet. Naša članarina na ahiretu će nas čekati kao naše dobro djelo, kao borba na Božijem putu našim imetkom, ona je istinsko ulaganje u naš ahiretski život jer se dijeljenje u islamu definiše kao, davanje od sebe sebi.

Zato, dragi brate i sestro, kad plaćaš članarinu ti ne daješ nikom, do sebi. Poslanik a.s. kaže: „Podijeljeno je naše”. I još je upozorio: „Ko se ne brine za opće potrebe muslimana ne pripada nama”.

Naši preci, djedovi i očevi, su znali gdje pripadaju i u vrlo teškim vremenima, mnogo težim nego danas, brinuli se i održavali  naše džamije. Nastojali su da ezani ne utihnu i mektebska graja ne utiša. Nama su to predali sa jasnim očekivanjem da to čuvamo, unapređujemo i predamo našoj djeci koja će sada zahvaljujući našoj brizi u mektebima biti naučena i osposobljena preuzeti brigu o džamiji, džematu i Islamskoj zajednici.

Činim dovu Uzvišenom Allaha dž.š. da u ovim mubarek danima mjeseca Ramazana osnaži našu svijest o pripadnosti džematu, da korektno, svjesni važnosti izvršavamo naše obaveze prema džematu, te svojim redovnim članstvom kao i drugim aktivnostima doprinosimo jačanju institucija Islamske zajednice.

Amin.

Džemal ef. Hatamleh, imam u džematu Hadim Ali-pašine džamije

Također pogledajte

Predbajramska posjeta prihvatnom centru Duje

U subotu, 17. jula 2021. godine, koordinator sektora društvene brige Hazim-ef. Musić i imam Hadim …