RAMAZANSKI DERS – Poštivanje i slijeđenje uputa učenih i stručnih

Svaka zahvala pripada Uzvišenom Allahu, neka je salavat i selam na posljednjeg Božijeg Poslanika i miljenika Muhammeda, s.a.v.s., na njegovu časnu porodicu, na drugove ashabe, na sve šehide, na sve evlije, na sve vakife i na sve muslimane širom svijeta. Amin!

Hvala Allahu, dž.š., koji je uslišao naše dove koje smo u prethodnim mubarek mjesecima učili i dočekali i ovaj Ramazan – ALLAHUMME BARIK LENA FI REDŽEBE VE ŠA'BANE VE BELIGNA RAMADAN –Allahu blagoslovi nam mjesec Redžeb i Ša'ban i daj da živi dočekamo Ramazan!

Draga braćo i cijenjene sestre, želim prije svega sve vas koji me slušate da poselamim našim vječnim pozdravom kojim ćemo se ako Bog da i u Džennetu pozdravljati –Esselamu alejkum! Da uputim dovu Allahu, dž.š., da vam ukabuli današnji post i da hairli ispostite ostatak mjeseca Ramazana!

Draga braćo i cijenjene sestre, jedno od važnih osobina koje Islam nalaže da ispoljavamo jedni prema drugima je poštovanje! Poštivanje i uvažavanje starijih i učenih, osoba sa velikim znanjem i iskustvom čini našu sredinu ugodnom, oplemenjuje porodični i društveni ambijent rahatlukom i međusobnim uvažavanjem.

Isto kako trebamo voditi računa o našem odnosu prema pomenutim katergorijama isto tako ne smijemo ni obezvrijediti naš odnos prema djeci, prema mlađima i njih isto tako uvažavati. Kaže Poslanik, s.a.v.s.: “Ko ne bude milostiv prema mlađima i ko ne bude poštovao starije ne pripada nama.“

Naša plemenita vjera nas, draga braćo i cijenje sestre, uči da poštujemo i uvažavamo starije, učenije, one koji su na položaju i sve one koji na neki način zaslužuju poštovanje. Od vrlina koje Islam od nas traži je da poštujemo naše učenjake, vjerske i druge predvodnike, da čuvamo njihovu čast time što nećemo loše o njima govoriti niti prenositi ono što smo čuli a nemamo validan argument niti dokaz za to! Ne smijemo dopustiti da većina naših razgovora o nečemu ili o nekome se temelji na pretpostavkama, neprovjerenim informacijama koje se prenose od usta do usta bez validnih dokaza i bez svjedoka!

A koliko smo samo puta doživjeli da  kada takve osobe lično upoznamo da izgovorimo čuvenu rečenicu: „Imao samo pogrešno mišljenje o njemu ili o njoj.“

Mjesec ramazan je mjesec promjena. Ako i jednu lošu osobinu ili naviku u Ramazanu promijenimo, naš Ramazan je bio uspješan! Pa neka nam jedna od tih loših osobina koje ćemo promijeniti ili truditi se barem da promijenimo upravo bude poštovanje drugih! Prije svega poštovanje uleme, učenih, onih koji svoj životni put usmjeravaju ka vjeri, vjerskim propisima i načelima.

Poslanik, a.s., kaže: „Svakom čovjeku dajte mjesto koje on zaslužuje!“ Neka naše poštovanje ne manjka i prema osobama koje svoj životni put usmjeravaju i u specijalizaciji na drugim područjima. Njihovo znanje i iskustvo slijedimo i poštujemo! Zato nikada sebi ne dopustimo da svoje nepotpuno znanje i vještine poredimo sa znanjem učenjaka, imama, sa znanjem i vještinama naučnika, historičara, ljekara, električara, trenera, odgajatelja, građevinaca, stolara, zidara, pekara i drugih.

Nedostatak poštovanja i uvažavanja je veoma kobna za stanje i harmoniju u našem društvu i njegovom općem napretku. Čak šta više, nedostatak poštovanja u drušvu i porodici je jedan od predznaka nastupanja Sudnjeg dana! „Kada majka sebi rodi zapovijednika, kada djeca postanu srdita, kada se mlađi bespravno suprostave starijim..“

Veoma je važno da nam je ovaj princip na umu i da ga primjenjujemo kada su vanredne okolnosti na znazi koje podrazumijevaju upravo djelovanje osoba sa potrebnim znanjem i iskustvom. I dalje nam u ušima odzvanjaju riječi i upute Ismet ef. Spahića koji na dženazi tokom rata savjetuje borce: „Zato glavu gore, budite ponosni. Čuvajte obraz, nemojte svoje ruke kaljati jer valja doći u kabur. Neka vam je uvijek na umu prva zapovijed koju je dao Poslanik, a.s.,: “Žene, djecu, starce, sveštena lica, bogomolje ne dirajte!“ Upravo takve upute i riječi su bile zlata vrijedne, jer su naši borci takve upute slijedili i sačuvali svoju čast tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu! Vrijeme pandemije koje je obilježilo vanredno stanje na cijeloj kugli zemaljskoj  još od prošle godine nas je sigurno naučilo da nam manjka ove osobine poštivanja i slijeđenja učenih i struke i da nam je po tom pitanju stanje u društvu trenutno „šareno“.

Jednom prilikom je neki čovjek povukao Sufjana Ibn Ujejnu za ogrtač i tražio od njega da mu ispriča neki hadis. Sufjan mu se tada okrenu i reče: „O dječače, ko ne priznaje mjesto ljudima ( i ne ophodi se s njima na adekvatan način) taj ni sebe ne poznaje.“

Također je poznat i slučaj, kada je Sead ibn Muaz pozvan da presudi između Poslanika, s.a.v.s., i plemena Benu Kurejza. Pa kada je Sead ibn Muaz stigao Poslanik, s.a.v.s., je naredio svima da iz poštovanja prema Seadu ibn Muazu i prema funkciji koju je on obnašao ustanu rekavši: „Ustanite pred našim poglavarom“, iako je tada Sead ibn Muaz bio veoma mlad.

Mjesec Ramazan, mjesec posta, ibadeta i Kur'ana je i mjesec našeg pročišćavanja.

Molim Allaha, dž.š., da nas naš post  pročisti od svih loših osobina. Da poštujemo i uvažavamo jedni druge a naročito naše učenjake, ljekare kao i druge profesije koje nisu ni manje ni više važnije od pomenutih.

Amin Ya Rabbel alemin!

Melis-ef. Herić, imam u džematu Stupari

Također pogledajte

Instrukcija za bajram-namaz

Ovogodišnji Kurban-bajram je u utorak, 20.7.2021. godine.  Salavat i ezan za sabah-namaz počet će se …