Aktuelnosti

Seminar za imame Muftijstva tuzlanskog

Medžlis Islamske zajednice Živinice bio je domaćin predramazanskog savjetovanja za imame sa područja devet medžisa, među kojima je bio i Medžlis Islamske zajednice Kladanj.

Skupu su prisustvovali Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imami, imami i gosti predavači. Seminar je otvorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Živinice Sedin-ef. Karić izrazivši riječi dobrodošlice svim gostima. Uvodnu riječ dao je dr. Sead-ef. Seljubac naglasivši važnost ovakvih okupljanja i savjetovanja.

Prvi predavač Vehid-ef. Arnaut govorio je na temu ¨Očisti svoj imetak, izvrši obavezu zekata¨. Autor je govorio o važnosti institucionalnog ubiranja zekata i negove raspodjele. Drugi predavač mr. Ahmed-ef. Purdić govorio je o šerijatsko-pravnom statusu kocke i igara na sreću. Kocka i igre na sreću se danas smatraju  jedna od najvećih pošasti savremenog doba. Na temu ¨Islamske vrijednosti: društveni kontekst¨ govorio je mr. Abdulah-ef. Husić i istakao da su islamske vrijednosti univerzalne i primijenjene u velikom broju neislamskih država, i kao takve naišle na primjenu u istim.

Na kraju seminara se obratio i Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović ističući važnost ovakvih okupljanja i savjetovanja koja imaju tradiciju dugi niz godina. Zahvalio se domaćinima i prisutnim imamima, te čestitao nadolazeći mubarek Ramazan sa željom da ga dočekamo pripremljeni i duhovno i tjelesno.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top