Sergija za pomoć Rohinja muslimanima


U ime Allaha Milostivog, Samilosnog
Muslimanski narod Rohinja iz Arakana u današnjem Mijanmaru/Burmi je desetljećima izložen sistematskim progonima. Prije dvije godine sa naših minbera smo upozoravali na tihi genocid i prikupljali pomoć za ovaj napaćeni narod koju smo, uz Božiju pomoć, njima i dostavili. Ovih dana vlasti u Mijanmaru su krenule u završnu fazu genocida nad tamošnjim muslimanima. Do sada je prema dostupnim informacijama njih preko 270 000 protjerano iz domova dok je više hiljada ubijeno. To je prema nekim procjenama četvrtina ukupne populacije ovog naroda. Nastavi li se nekažnjeno ovaj val zločina narod Rohinja neće više postojati u Mijanmaru, biće ili ubijeni ili protjerani u susjedni Bangladeš i druge zemlje svijeta.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je prvih dana eskalacije novog vala nasilja formirao Odbor za podršku narodu Rohinja koji ima zadatak koordinirati napore IZ i drugih koji se ovoj akciji žele pridružiti. Kao jednu od planiranih aktivnosti Odbor je sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta u IZ inicirao održavanje sergije za pomoć narodu Rohinja koja će danas 16. septembra 2017. god., biti organizovana u svim našim džamijama u domovini i dijaspori.

Braćo i sestre, naša vjerska obaveza je da se kao muslimani odazovemo u pomoć onima koji su potlačeni. To bi bila naša obaveza i mi bismo se isto tako postavili da se čini nasilje nad nemuslimanima. Nadamo se da ćete se i ovoj našoj zajedničkoj akciji odazvati i na taj način iskazati makar simboličnu podršku narodu Rohinja. Na kraju molimo Uzvišenog da sačuva nevini narod Rohinja od zla silnika i da našu domovinu učini sigurnom do Sudnjeg dana. Amin. ( mr. Nusret ef. Abdibegović, Uprava za vjerske poslove Rijaseta )

Danas, 15.09. će se u svim našim džamijama u domovini i dijaspori prikupljati pomoć putem sergija nakon džuma namaza, te pozivamo sve naše džematlije da se priključimo akciji.