Šerijatsko vjenčanje i ulazak u brak prije građanskog vjenčanja

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Već duže vremena imamo stalno prisutan problem oko pružanja usluge šerijatskoga vjenčanja. Naime, mladenci često imaju objektivne razloge da stupaju u brak prije nego obave formalni čin vjenčanja pored matičarem. Tada se javljaju imamu i traže da im se prije stupanja u bračnu postelju obavi vjerski obred vjenčanja koji je, kako znate, zabranjeno obaviti u našoj državi prije zakonskog vjenčanja. Mladenci tada insistiraju da obavimo obred bez zapisnika. Nađemo se u situaciji da nemamo logično objašnjenje. Odbijamo njihov zahtjev jer ne možemo zaključiti bračni ugovor bez zapisnika a taj zapisnik u našoj državi nema pravnu snagu. U konsultaciji sa mojim glavnim imamom opredjelih se da potražimo savjeta od vas. Ovaj problem je sve učestaliji zbog raseljavanja i migracija. Hvala vam i Mahsus-selam.

Odgovor:

Sklapanje braka je jedna od važnijih životnih odluka, ili bi trebala biti, za svakog vjernika i vjernicu, jer na taj način upotpunjuju svoju vjeru. Allahov Poslanik je rekao: „Kada se čovjek oženi upotpunio je pola svoje vjere, pa neka se Allaha boji za drugu polovicu.“ (Hadis je zabilježio El-Bejheki) Prema tome, odluka o sklapanju braka se ne donosi ishitreno. Ukoliko neko ne shvata značaj institucije braka, niti poznaje prava i obaveze koje proizilaze iz samog čina sklapanja braka, ili iz nekih drugih razloga olahko pristupa samom činu sklapanja braka, takvima imami ne trebaju povlađivati i tražiti izlaz iz situacije u koju sami sebe dovode, a pogotovu izlaz iz te situacije ne može biti u kršenju zakonskih propisa i utvrđenih procedura šerijatskog vjenčanja u okrilju Islamske zajednice.

Smatramo da postojeća praksa u Bosni i Hercegovini, po kojoj se šerijatsko vjenčanje obavlja poslije građanskog vjenčanja, na najbolji način štiti prava ugovornih strana i prevenira eventualne probleme i nesporazume koji se mogu pojaviti među njima.

Na pitanje odgovorio muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice 

Također pogledajte

Da li je dozvoljeno vitre dati nemuslimanu?

Pitanje: Selam alejkum! Da li je dozvoljeno dati vitre nemuslimanu? Odgovor: Zekat i sadekatul-fitr se …