U Jezernici proučen tevhid majoru Bećiru Mekaniću

Danas je u organizaciji Porodica šehida i poginulih boraca općine Vlasenica u mjestu Jezernica, općina Kladanj položeno cvijeće i proučen tevhid majoru Bećiru Mekaniću i njegovim saborcima. Obilježavanje je počelo u 11:00 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i polaganjem cvijeća. Nakon obraćanja predstavnika udruženja i gostiju naši imami proučuili su tevhid.

Major Bećir Mekanić

Na početku rata na prostoru teritorije opštine Vlasenica s centrom u Cerskoj nastala je velika slobodna teritorija koju su cinila sela: Cerska, Skugrici, Rovaši, Raševo, Tumace, Gobelje i Sebiocina. Od dobrovoljackih grupa na ovom podrucju stvoren je Prvi ceranski odred. Komandant ovog odreda od 22. 07. 1992  bio je Bećir Mekanić, rodjen 15.04.1957. u mjestu Bešici, Vlasenica .
U sadejstvu s borcima Konjevic Polja, ovaj odred je postigao znacajne rezultate zaustavljanjem agresora u Novoj Kasabi 21. 05. 1995 god. rušenjem mosta na rijeci Jadar.
Nakon združene ofanzive četnicke snage iz BiH i Srbije zauzimaju slobodni teritorij Cerske 13. 03. 1993 god.
Borci Cerske se dijele u dvije grupe, jedni se povlace prema Srebrenici a drugi prema slobodnim teritorijama okruga Tuzla.

Osniva se Prva Muslimanska Podrinjska brdska brigada s sjedištem u Kladnju u čiji sastav ulaze i Cerani.
Major Bećir Mekanić bio je u dužem vremenskom periodu komandant ove brigade.

Padom Srebrenice preživjeli koji se probijaju do slobodne teritorije donose vijesti o nekoliko stotina Srebreničana koji lutaju područjem Cerske i Kamenice.
Kao lokacija na kojoj se nalazi najveci broj preživjelih pominjala se planina Udrć.
Početkom avgusta Major Bećir Mekanić s malom grupom odlučuje da pokuša da se probije do njih i izvede ih na slobodnu teritoriju.
Nažalost u svojoj plemenitoj misiji nije uspio.
Nedaleko Vlasenice naišli su na minsko polje i tom prilikom Bećir Mekanić i njegovi saborci su poginuli. (https://www.zasrebrenicu.ba)

Također pogledajte

Izvršavanjem Sadekatu-l-fitra do boljeg posta i pravednije zajednice

Pošto se propis Sadekatu-l-fitr izvršava u ramazanu, njega nikako ne treba izdvajati iz ramazanskog konteksta …