Aktuelnosti

U Kuršumliji džamiji obilježen 10. Muharrem

Prigodnim mevludskim programom večeras je u Kuršumliji džamiji u Kladnju obilježen 10. Muharrem, odnosno dan Jevmu-l-Ašure. Ilham ef. imam džemata Noćajevići održao je prigodan vaz u kojem je istakao značaj obilježavanja i prisjećanja na događaje iz života svih Poslanika koji su vezani upravo za 10. Muharrem.
Za ovaj datum veže se i priprema posebnog jela Ašure. Ašura je slatko jelo koje se pravi od voća, orašastih plodova i žitarica, a ima snažan simbolički značaj.
Danom ašure (što na arapskom znači “deset”) naziva se deseti dan mjeseca muharrema. Simbolika ašure se vezuje za Božijeg poslanika Nuha a.s, a riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa.
Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali jelo do ostataka namirnica i sve to međusobno nesebično podijelili. Inače, preporuka Božijeg poslanika Muhammeda a.s. je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.
Ašura može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Ašura koja simbolizuje zajedništvo i nesebičnost i večeras je podijeljena prisutnim džematlijama koji su prisustvom mevludu pokazali da njeguju tradiciji Bošnjaka, ali i sunnet Poslanika Muhammeda a.s. kroz post dana 10. Muharrema.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top