Upoznah te, Poslaniče: Centralna mevludska svečanost u Tahvilaginoj džamiji

U okviru manifestacije Upoznah te, Poslaniče koju Medžlis Islamske zajednice Kladanj organizuje u povodu mevluda, u subotu 09. novembra 2019. godine poslije jacija-namaza u Tahvilaginoj džamiji proučen je centralni mevlud.

Prisutnim vjernicima iz svih kladanjskih džemata u ime domaćina obratio se Enis-efendija Hodžić, koji je između ostalog istakao:”Dok god su nam pune džamije na mevludima, kao što je to večeras, možemo se nadati Božijoj milosti jer je Muhammed, a.s., poslan kao milost.”

Mevlud su proučili imami našeg Medžlisa, a predavanje je održao glavni imam Asim-efendija Esmić.

“Našom mevludskom manifestacijom Upoznah te, Poslaniče želimo da potaknemo ljude da čine dobro, da se trude da svojim riječima i djelima slijede Muhammeda, a.s. Želimo da kroz razne aktivnosti koje organizujemo ljudima pokažemo da je lijepo živjeti u vjeri, pokazujući ljubav i poštovanje prema svim ljudima. Ako svakodnevno budemo činili dobro onda možemo kazati za sebe da smo upoznali Poslanikov, a.s., stil života. Činjenje dobrih djela mora postati naša navika, kako bi nam konačan ishod bio neizmjerna ljubav prema Poslaniku, a.s.”, istakao je u svom predavanju Asim-ef. Esmić.

Na centralnoj mevludskoj svečanosti bili su prisutni, pored mnogobrojnih džematlija, i članovi Izvršnog odbora te veliki broj hadžija i hadži-hanuma sa područja Medžlisa Islamske zajednice Kladanj za koje se tradicionalno organizuje druženje prije centralne mevludske svečanosti.

U toku mevludskog programa prisutni su se mogli osvježiti tradicionalnim mevludskim šerbetom, a nakon mevluda počastili su se tortom koja je posebno pripremana za ovu mevludsku priliku.

Za mnogobrojnu mektebsku djecu koja su prisustvovala mevludskoj svečanosti priređen je vatromet, što je izazvalo neizmjernu radost na njihovim licima.

Fotografije možete pogledati u prilogu:

Također pogledajte

Instrukcija za bajram-namaz

Ovogodišnji Kurban-bajram je u utorak, 20.7.2021. godine.  Salavat i ezan za sabah-namaz počet će se …