Bajramska poruka glavnog imama

Allahu Uzvišenom najiskreniju zahvalnost iskazujemo na blagodatima koje nam je podario. Njegovom poslaniku Muhammedu, a.s., i poslanikovoj čistoj porodici i plamenitim ashabima salavat šaljemo.

Cijenjena braćo i sestre u dini-islamu,

Skrušeno i tiho izgovaramo naše dove Milostivom Gospodaru da primi naše ramazanske ibadete, iskreno u srcima svojim osjećajući žal što odlazi mubarek Ramazan. Njegovim odlaskom svjedočimo da sve ima svoj početak i kraj, osim Uzvišenog Allaha, dž.,š., Koji je Vječni.

Proveli smo još jedan ramazan u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korona-virusa. Vodili smo računa o mjerama zaštite od virusa i brinuli smo o vlastitom zdravlju, kao i o zdravlju drugih ljudi. Pokazali smo visok stepen odgovornosti i potvrdili činjenicu da je vjernik onaj koji vodi računa o svom ponašanju i postupcima na svakom mjestu i u svim prilikama.

Proveli smo mjesec ramazan u intenzivnom ibadetu. Redovno smo izvršavali svoje obaveze, čuvali svoje namaze i družili se sa Kur'anom. Vodili smo računa o svojim porodicama, rodbini i komšijama. Osjećali smo se ispunjenije i optimističnije. Crne misli i ružne riječi nisu zauzimale naš um, govorili smo ono što je dobro.

Iako smo bili u vanrednim okolnostima pokazali smo sebi i drugima da je ibadet i pokornost Svemogućem Bogu najveća vrijednost koja nas oslobađa svih dunjalučkih poteškoća koje imamo. Posebno smo mogli iskazati svoju brigu za siromašne i bolesne, kao i za stare i iznemogle posjećujući ih i udjeljujući im ono što im je potrebno. Svoje dove učili smo za sve vjernike na svim meridijanima i mjestima.

Naš vjernički život obogatili smo svojim odlascima u džemat, zajedničkim mukabelama i namazima. Upotpunili smo ibadet zekata i sadekatul-fitra jačajući našu Zajednicu, udijelili smo našu sadaku i pomoć onima kojima je bilo potrebno.

Draga braćo i sestre, cijenjeni vjernici, drage džematlije,

Allah Uzvišeni u Časnom Kur'anu kaže: „Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?!

Ovaj kur'anski ajet ulijeva nam nadu da smo poslije mjeseca ramazana, koji smo proveli u postu i drugim ibadetima, kod Svemogućeg Gospodara stekli mnogobrojna dobra i počasti koje je On Uzvišeni obećao vjernicima. Još jednom Ga molimo da nam primi svako dobro djelo koje smo učinili i da nam oprosti sve grijehe naše.

Na ispraćaju ovog blagoslovljenog mjeseca nužno je prisjetiti se i riječi Plemenitog Poslanika, a.s.: “Budite postojani ili se trudite da dostignete taj stepen. Uz to, znajte da nikog od vas neće sama njegova djela uvesti u Džennet i da je Allahu najdraže ono djelo koje se ustrajno čini, pa makar bilo i neznatno.”

Ove riječi nas obavezuju da svoj dunjalučki hod nastavimo čineći dobra djela pridržavajući se Allahovih, dž.š., uputa i kloneći se Njegovih zabrana. Obavezuju nas na istrajnost u ibadetima Svemogućem Bogu i lijepim postupcima prema ljudima koji nas okružuju. Obavezuju nas da i dalje budemo vrijedni članovi naših džemata tražeći zadovoljstvo Gospodara Plemenitog.

Braćo i sestre, omladino i djeco,

Neka predstojeći bajramski dani budu dani naše radosti što smo svoje stanje promijenili na bolje i neka budu dani našeg preispitivanja kako ćemo popravljati stanje u našem društvu. Svjesni smo da svaka promjena u društvu znači pozitivnu promjenu pojedinaca koji u njemu žive.

Zbog toga nam je nemjerljivo važno da nastavimo biti pokorni Dragom Bogu i da svoj život podredimo onima kojima je pomoć potrebna. U toj sintezi naših napora je ključ za uspjeh i na ovom i na budućem svijetu.

Čuvajmo jedni druge i vodimo računa o odgoju naše djece i omladine. Neka nam je stalno na umu da imamo obavezu vlastitim primjerom, radom i promicanjem univerzalnih vrijednosti pokazati našim nasljednicima kako će dostojanstveno živjeti svoj dunjalučki život.

Bajramske dane provedimo u sreći sa svojim porodicama tražeći duhovni mir koji nam je svima potreban. Podijelimo radost bajrama sa svojim rođacima, komšijama i prijateljima. Ne zaboravimo one kojima je pomoć potrebna. Iskoristimo bajramske dane i pozovimo one koje ćemo obradovati dajući im do znanja da ih nismo zaboravili. Neka nam nutrinu ispuni spoznaja da smo uspjeli približiti se onima od kojih smo bili udaljeni, s razlogom ili bez njega.

Braćo i sestre, drage Kladanjke i Kladnjaci,

Vama i vašim porodicama u ime Medžlisa Islamske zajednice Kladanj i u lično ime želim hairli bajramske dane. Neka vas Gospodar Plemeniti čuva, On je najbolji Čuvar i Zaštitnik. Neka vam podari Svoju milost i oprost, On je Milostivi i Onaj koji oprašta.

S nadom da će naše sutra biti bolje od našeg danas,

Bajram šerif mubarek olsun!

Također pogledajte

Uručene stipendije za deset jetima

Drugog dana ramazanskog bajrama koji se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan šehida uručene …