Dan šehida – sjećanje na najbolje sinove i kćeri

U petak, 14. maja 2021. godine, drugog dana ramazanskog bajrama obilježen je Dan šehida u Kladnju.
Centralno obilježavanje Dana šehida upriličeno je na spomen-obilježju ispred zgrade Općine Kladanj. Obilježavanju su prisustvovali imami Medžlisa Islamske zajednice Kladanj, načelnik Jusuf Čavkunović, članova Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, te mnogobrojni građana koji su došli iskazati svoje poštovanje prema najboljim sinovima i kćerima Bosne i Hercegovine.
U prigodnom programu učešće su uzeli učenici Osnovne škole Kladanj koji su pročitali imena šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata, koja su uklesana na spomen-obilježju ispred zgrade Općine, te mladi Medžlisa Islamske zajednice Kladanj koji su proučili nekoliko ilahija.
Prisutnima se obratio glavni imam Asim-ef. Esmić, koji je naglasio da je obilježavanje Dana šehida podsjećanje na obavezu da se ne zaboravi vječni dug prema hrabrim borcima i braniteljima koji su položili živote u odbrani BiH.
U okviru obilježavanja Dana šehida, položeno je cvijeće na spomen obilježje ispred zgrade Općine i upriličena je organizovana posjeta šehidskom haremu na gradskom mezarju Tabine njive. Bila je ovo prilika da se svečano otvori novoizgrađena spomen česma koja je hajr-djelo Fajze Zelenturović-Merkel i njene kćerke Zlate.
U Kuršumliji džamiji proučen je tevhid i hatma dova šehidima Bosne i Hercegovine. U prijepodnevnim satima imami su sa džematlijama posjetili šehitluke i spomen obilježja u svim našim džematima.
Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Također pogledajte

Uručene stipendije za deset jetima

Drugog dana ramazanskog bajrama koji se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan šehida uručene …