Kockanje – Neposlušnost Uzvišenom Allahu i Poslaniku, s.a.v.s.

Zahvala pripada samo Gospodaru, Vladaru svega stvorenoga koji nam je u Časnoj knjizi, Kur'an i Kerimu jasno obznanio šta je halal-dozvoljeno, a šta haram-zabranjeno. Salavat i selam na miljenika Poslanika Muhammeda a.s. na njegovu časnu porodicu, njegove drugove, ashabe i sve one koji su živjeli i žive sa imanom u srcu do sudnjeg dana.

Poštovana braćo i sestre, draga djeco i omladino u imanu i islamu,

Želim danas govoriti o problemu koji je već dugo aktuelan i na koji Islamska zajednica već duži niz godina ukazuje, ali koji se na žalost iz godine u godinu više povećava, riječ je o kladionicama i kockanju u našem društvu.

Definišimo u startu šta u stvari predstavlja kocka? Kocka je svaka vrsta igre koja se igra u novac, ili bilo koju drugu vrijednost, pri čemu pojedinac ili grupa dobija, a svi ostali gube.  U kocku spadaju igre na sreću: loto, bingo, razne srećke i posebno problem koji se toliko raspostranio da je prisutan pa haman u svakom selu su svakako sportske kladionice.

Stav islama je jasan, većini poznat, ali bojim se da smo nekako olahko prihvatili tu zabranu, pa nam je postalo ogavno, odvratno, nezamislivo da musliman jede svinjetinu, a kockanje smo nekako upakovali u sportsko umijeće, razonodu pa to više za neke i ne predstavlja grijeh.

Uzvišeni Allah jasno, nedvosmisleno u suri Maide u 90. ajetu kaže:

 “O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.“

Vidimo da Allah dž.š. u istom ajetu zabranjuje alkohol, kocku, kipove i gatanje i nikakav naš pokušaj opravdanja, izgovor ili bilo šta ne može opravdati učinjeni grijeh.

Poslanik, a.s., je osudio čak i samu pomisao na kocku, pa u hadisu koji bilježi imam Muslim a prenosi Ebu Hurejre r.a. stoji: „I ko kaže svome drugu: „Hajde da se kockamo!“, neka podijeli sadaku!” (Muslim),

Zabilježeno je od Ebu-Musaa el-Esarija da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Onaj ko se bavi kockom za igru neposlušan je Allahu i Njegovu Poslaniku.”

Kocka nije sport, nije umijeće, nije strategija niti sposobnost, nego bolest, vrsta ovisnosti. Onaj ko se kocka ima ozbiljan psihološki poremećaj. Kockanje je siguran put u propast, i pojedinca, porodice, ali i društva u kojem se raširi. Nažalost, svaki dan ovo zlo sve više mladih vodi u veliku provaliju, dunjalučku i ahiretsku.

Uvidjevši problem naša Islamska zajednica sa imamima je ovu godinu proglasila godinom borbe protiv ove vrste ovisnosti i zla, i ponosni smo na činjenicu da se na području našeg Medžlisa već uveliko pripremaju promotivni materijali i radionice koje ćemo prezentovati mladima  želeći im time skrenuti pažnju na štetnost ovog poroka.

Ovisnost o kockanju je najkoplikovanija ovisnost i najteže se liječi, jer je je potpuno nehemijska, ne uzima se nikakva supstanca i ne postoji neutralizator ili blokator kao lijek. Kockari, ustvari,  nauče organizam da sam luči adrenalin u kojem uživaju, na koji se naviknu i o koji postanu ovisni.

Važno je istači da je tanka granica između rekreativnog i patološkog kockanja. Zbog toga, prvi odlasci djece i mladih u kladionicu treba da se shvate ozbiljno, jer ovisnost  može razviti sasvim slučajan, jedan pokušaj, jedna igra. Prema tome, nijedna uplata nije bezazlena, i svaki listić predstavlja potencijalnu opasnost od ovisnosti. Niko svjesno ne postaje kockar, a kada se olahko upusti u ovaj grijeh, vrlo brzo može da postane ovisan, i da mu kocka postane opsesija.

Mnoštvo primjera možemo na žalost pronaći i u našem komšiluku gdje je opsesija kockom i kladionicama stvorila ovisnike, uništila brakove i razorila porodice.

Tražeći informacije možemo pronaći zanimljive podatke: Istraživanja od prije nekoliko godina su pokazala da preko 40% mladih redovno ide u kladionice i kocka, a da je čak preko 80% maloljetnih od 15-17 godina igralo igre na sreću. Federalnim zakonom o igrama na sreću se zabranjuje primanje uplata za klađenje osobama mlađim od 18 godina.

Zakonom je zabranjeno da kladionice budu u blizini škola, ali one su gotovo postale školski inventar, a za otvaranje bilo koje poslovnice ili njen premještaj dozvolu daje Ministarstvo finansija FBIH. Apsurd je da Vlada organizira klađenje a da zakonom predviđa da se dio sredstava koristi za liječenje ovisnosti od kockanja. Međutim, ako se pogleda koliko koštaju dozvole za rad i koliko se zaradi od klađenja onda nas ništa ne treba iznenaditi.

Zvog svega nadevenog kockanje mora da bude često predmet naših razgovora, istraživanja, i djelovanja. Prije svih, vjernici bi morali promijeniti pristup ovom grijehu. Predstaviti ga svojoj djeci, porodici, prijateljima i poznanicima kao bolest, kao propast, kao veliki grijeh. Jer kockanje je siguran put u propast, i pojedinca ali i društva u kojem se raširi. Zbog toga prije nego završim upućujući dovu Uzvišenom postavit ću jedno pitanje na koje odgovorite sami sebi:

Koliko je danas onih u saffu koji posjećuju kladionice smatrajući to bezazlenim, vrstom razonode, a da nisu bili svjesni da čine jedan od velikih grijeha???

Braćo, bliži nam se mubarek mjesec Ramazan, iskoristimo priliku i očistimo se od grijeha, očistimo svoja srca i duše i klonimo se svih vrsta poroka kako bismo časno i čestito dočekali mjesec Ramazan, mjesec  Božije Milosti, mjesec oprosta grijeha i mjesec selameta i spasa.

Molim Allaha da otkloni od nas i naše djece kocku i njene štetne posljedice, da nam podari snage, volje i imana da se grijeha čuvamo i u vjeri našoj ustrajemo. Amin!

 

Džemal ef. Hatamleh

Također pogledajte

Predramazanska hutba muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Tuzla, 9. april 2021. godine / 27. ša'ban 1442. godine po Hidžri Hvala Allahu, Gospodaru …