Kurban-bajramska poruka glavnog imama

9. zul-hidže 1441. hidžretske godine

Bismillahirrahmanirrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Hvala Allahu Uzvišenom na svim blagodatima kojima nas je počastio, i neka su najljepši salavati i selami na poslanika Muhammeda, a.s.

Poštovana braćo i sestre, draga djeco i omladino,

Allah, dž.š., u Kur'anu Časnom objavio je: „Mi smo ti, uistinu, mnoga dobra dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji. Onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati.“

Nalazimo se u danima mjeseca zul-hidže u kojem se obavljaju obredi hadždža i klanja kurbana. Svjesni okolnosti u kojima se čovječanstvo nalazi u posljednjih nekoliko mjeseci dočekujemo kurban-bajram iskušani pandemijom boreći se da sačuvamo svoje i zdravlje drugih ljudi. Pored pomenutih obreda u ovakvim okolnostima ovo je još jedna prilika da se pozovemo na odgovornost, dosljednost i dostojanstven odnos prema životu i zdravlju koje nam je Svemogući Gospodar podario u emanet.

Dok u medijima gledamo tužne slike iz harema Kabe uz koju smo navikli da vidimo milione ljudi u danima hadždža iskoristimo priliku i preispitajmo svoj odnos prema svakom stvorenju Božijem. Odlazak na hadždž je jedan od pet islamskih šarti – strogih dužnosti, za svakog ko je u mogućnosti. Iz predaje od Abdullaha ibn Omera, r.a., možemo vidjeti da vrijednost vjernika nadilazi i vrijednost Kabe kojoj hrle sva vjernička srca. U predaji stoji: “Vidio sam Allahovog Poslanika, a.s., kako tavafi oko Kabe i kaže: -Divna li si Kabo i divan je tvoj miris! Ti si veličanstvena i veličanstvena je tvoja svetost, tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, zaista je svetost i čast vjernika kod Allaha veća od tvoje svetosti; njegov imetak, njegov život i da o njemu imamo lijepo mišljenje.”

U ovim bajramskim danima neka nam ova predaja posluži da u svojim srcima poredamo prioritete pokazujući najveći stepen međusobne ljubavi, poštovanja i brige za svako stvorenje Božije.

Braćo i sestre,

Dok isčekujemo vrijeme da prinesemo žrtvu kurbana, učeći tekbire u ovom velikom danu Arefata, prisjetimo se spremnosti Ibrahima, a.s., da zarad Božijeg zadovoljstva biva spremnim žrtvovati dijete svoje, jer je Bog Uzvišeni od njega to zatražio. Kada je Ibrahim, a.s., iskrenu poslušnost pokazao Bog Plemeniti mu je blagodat Svoju pokazao i kurban mu poslao.

Cilj kurbana je približavanje Gospodaru Uzvišenom i neka nam ništa na tom putu ne bude prepreka, pa čak ni djeca naša. Naša djeca i omladina su naš emanet i najljepši ukras o kojem moramo voditi računa, zato im praktično pokažimo istinske vrijednosti koje će u njihovim srcima osnažiti vjeru, uliti nadu u bolje sutra i oplemeniti ih istinskim vrijednostima naše vjere.

Naši kurbani su prilika da se približimo i jedni drugima međusobno udjeljujući kurbansko meso kao simbol vlastite spremnosti da se žrtvujemo za drugoga. Prije svega u danima kurban-bajrama bitno je još više se približiti svojoj porodici i ukućanima šireći međusobnu ljubav i poštovanje. U zdravoj porodičnoj atmosferi sa čvrstom vjerom u srcu moguće je osjetiti blagodati kurbana iskreno zahvaljući Svemogućem Bogu što nam je kroz primjer Ibrahima, a.s., pokazao kako da Mu iskreno robujemo.

Veoma je važno u okolnostima u kojima se nalazimo da se pridržavamo mjera zaštite od korona-virusa. Uz pridržavanje mjera otvorimo vrata svojih rođaka, komšija i prijatelja i udijelimo im svoj kurban kao simbol naše čiste nutrine od koje ne treba da strahuju. Pridržavanje mjera – zaštitna maska i propisana distanca su najbolji pokazatelj da svoj kurban dijelimo drugima radi ibadeta brinući o zdravlju ljudi.

U ovim danima kurban-bajrama nađimo načina da unesemo radost u živote onih koji su iskušani bolešću i siromaštvom. Njihova radost će biti najbolja dova za nas i naše porodice.

Braćo i sestre,

U ovom danu Arefata podignimo svoje dlanove i skrušeno zamolimo Gospodara Milostivog da nas sačuva od iskušenja i belaja, otvorimo svoja srca radujući se blizini Plemenitog Stvoritelja i razbistrimo svoj um obraćajući se ljudima na najljepši način.

Molimo Allaha Svemilosnog koji dove prima da primi naše ibadete, da nam oprosti grijehe i da naši kurbani budu svjedocima da smo Mu iskreno robovali.

Svima vama, vašim porodicama i svima koje volite,

Našim džematlijama, omladini i djeci,

Svim Kladanjkama i Kladnjacima, kao i svim građanima jedine nam domovine Bosne i Hercegovine

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Također pogledajte

Predbajramska posjeta prihvatnom centru Duje

U subotu, 17. jula 2021. godine, koordinator sektora društvene brige Hazim-ef. Musić i imam Hadim …