Mevlud u Gojsalićima sa Besim ef.

Tradicionalni mevludi širom naših džemata su prilike kada sa našim džematlijama dijelimo radosne trenutke učenjem mevluda. Jučer, 08.07. su naši imami proučili mevlud u Gojsalićima, ali ovaj je bio sa posebnim emocijama, ispraćali smo Besim ef. Omerovića imama u Gojsalićima, čiji se angažman u Medžlisu Kladanj završio. Iako je status penzionera stekao još davno, Besim ef. je od osnivanja džemata 2002. godine radio kao honorarni imam u ovom malom džematu.

Suze i jecaji džematlija najbolji su vaiz koji je kazao koliko je Besim ef. značio svome džematu, ali i njegove suze su poruka svima da biti imam nije posao, to je mnogo više. Imam je i brat i roditelj i ahbab-prijatelj, sa njim dijeliš mektebske trenutke. Imam je tu kada stupamo u brak, sa njim se raduješ kada slušaš ezan na desnom uhu djeteta svoga, ali i plačeš kada čuješ sallu voljenom svom. Zbog svega toga rastanak sa imamom i njegov sa džematom ne može biti lahak , a to su jučerašnje suze najbolje potvrdile.

Glavni imam se zahvalio Besim ef. istakavši da je on u našem kolektivu više bio kao naš otac, naš uzor, čije smo savjete rado slušali. Na žalost njegovo zdravstveno stanje više ne dozvoljava aktivnu službu, te je Besim ef. jučerašnjim mevludom završio sa angažmanom kao imam.

Besim-ef. Omerović, sin Husin, rođen je 12.01.1942. godine u Kamenici, općina Zvornik.

Osnovno obrazovanje stekao je u rodnoj Kamenici. Osmogodišnju Gazi Husrev-begovu medresu upisuje u Sarajevu 1955. godine i istu završava 1964. godine.

Nakon završetka medrese radio je u privredi i u izdavačkim kućama Svjetlost i Masleša u Sarajevu. Zbog nesretnih okolnosti dolazi u Kladanj 1992. godine i aktivno se priključuje u odbranu Bosne i Hercegovine. Kao pripadnik ARBiH, Besim-ef. je ratni vojni invalid.

Po okončanju rata angažovan je na poslovima vjeroučitelja u srednjoj i osnovnoj školi.

 Besim ef. je danas na svečanom sastanku u čast njemu uručena zahvalnica za izuzetan doprinos u radu i ukupnoj misiji Medžlisa Islamske zajednice Kladanj, kao i skromne hedije ispred kolektiva imama Medžlisa Kladanj.

 

 

 

Također pogledajte

Instrukcija za bajram-namaz

Ovogodišnji Kurban-bajram je u utorak, 20.7.2021. godine.  Salavat i ezan za sabah-namaz počet će se …