MJESEC REDŽEB – NOVA PRILIKA!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Dana Sudnjega, na svim blagodatima koje daruje nama, našim porodicama i svim svjetovima koje poznajemo i koje ne poznajemo, a salavat i selam neka je na najodabranijeg Allahovog roba, našega resula, Muhammeda s.a.v.s., na njegovu časnu porodicu, časne ashabe i sve dobre Allahove robove sa kojima je On zadovoljan. Amin!

Braćo u Islamu!

Evo nam Allahovog  mjeseca Redžeba, evo nam mjeseca koji sa sobom donosi bereket i rahmet, koji nas podsjeća da se polahko pripremamo za mubarek veličanstveni mjesec Ramazan. Danas je 01. Redžeb a kada god bi nastupio mjesec Redžeb pa sve do Ramazana Allahov Poslanik a.s. bi imao običaj učiti i često ponavljati ovu dovu:

اَللَهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَبَ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَانَ

„Allahu, blagoslovi nam Redžeb i Ša'ban i daj da (živi) dočekamo Ramazan!

Učimo što češće ovu Poslanikovu a.s. dovu i iskoristimo milost i bereket mjeseca Redžeba. U njemu povećajmo svoj dobrovoljni post, svoje nafila namaze, učenje Kur'ana, učenje zikra i dova. U njemu budimo bolji vjernici – muslimani! Budimo bolji ljudi! Pomozimo drugima oko sebe, pomozimo nevoljnicima u nevolji kako bi Allah pomogao nama u našoj nevolji. Mjesec Redžeb je nova prilika da se popravimo, da hajra učinimo, da se promijenimo nabolje, da se borimo protiv samog sebe i svojih mahana  jer najveći džihad je borba sa samim sobom. Redžeb je prilika da dio svoga imetka kojeg nam je Allah dž.š. podario iz Svoje milosti podijelimo i sa onima kojima je pomoć potrebna. Zato danas, na ovaj mubarek prvi dan časnoga Redžeba želim podsjetiti sve nas na humanitarnu akciju koja je počela još polovinom mjeseca februara i završava prekosutra u nedjelju. Da podsjetim! Islamska zajednica u saradnji sa međunarodnim forumom solidarnosti je organizovala prikupljanje prehrambenih artikala za potrebe kampova u Turskoj u kojima borave izbjeglice iz Sirije. Prioritetni artikli su: brašno, ulje i tjestenine (po mogućnosti naših domaćih proizvođača radi lakše procedure na granici). Svoje donacije u navedenim artiklima ili novcu za koji bi se kupili navedeni artikli možete dostaviti do vama najbliže džamije najkasnije do 10. Marta, a to je prekosutra. Evo nam prilike! Braćo, samo otvorena ruka može i primiti. Stisnuta ruka ne može primiti! Nikada čovjek neće osiromašiti zbog sadake koju je dao, zbog zekata koji je dao i zbog hadždža koji je obavio. Allah obećava da će taj imetak uvećati.

Zato i želim u ovom mubarek prvome danu mjeseca Redžeba podsjetiti sve nas na Allahove dž.š. riječi u suri El-Maide, 2 ajet, gdje Uzvišeni Gospodar kaže:

وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

”Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i pokornosti Allahu, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu, i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava.” (Al-Maide, 2.)

Muslimani su jedni drugima braća i sestre, jedni druge pomažu, jedni druge savjetuju, jedni drugima su oslonac u nevolji i kako kaže Milostivi Allah dž.š., jedni druge pomažu i u dobročinstvu i u pokornosti a od grijeha i neprijateljstva odvraćaju.

Braćo u Islamu!

Živimo u vremenu u kojem su se ljudi udaljili jedni od drugih, u kojem su se mnogi muslimani i muslimanke udaljili jedni od drugih, u vremenu u kojem su mnoga ljudska srca postala gruba spram nevolja i nesreća onih koji su oko njih, u vremenu gdje su mnoga ljudska srca izgubila samilost prema drugima, a posebno prema onima kojima je pomoć potrebna.

Muslimansko, vjerničko srce nije takvo. Iskreno, muslimansko, vjerničko srce je samilosno prema svim ljudima oko njega. Muslimansko srce želi pomoći drugome, suosjeća sa drugima u nevolji, a posebno suosjeća sa nevoljama i nesrećama koje se dešavaju drugim muslimanima, ma gdje oni bili.

U jednom hadisu Božiji Poslanik a.s., kaže:

”Primjer muslimana u njihovoj ljubavi i pažnji, sličan je organizmu, čiji djelovi podjednako osjećaju, kada oboli bilo koji od njih.”

Braćo u Islamu!

Da li nas boli i žalosti ono što se dešava muslimanima oko nas, muslimanima širom svijeta, muslimanima Sirije, Palestine, Afganistana, Libije, Mijanmara i drugim mjestima gdje su muslimani i muslimanke izloženi ubijanjima, mučenjima i progonima. Jesmo li čuli hadis Resulullaha s.a.v.s.? Kada boli dio tijela cijelo tijelo osjeća taj bol, a upravo takvi bi trebali biti muslimani i muslimanke jedni prema drugima. Da li nas boli ono što se dešava drugim muslimanima ili kažemo: Šta me briga, to se mene ne tiče, to je tamo negdje daleko? Musliman ne smije takav biti! Musliman ne smije tako razmišljati! Pomozi drugome muslimanu, pa makar sa jednom hurmom, ili ako ne možeš pomoći a ti podigni svoje ruke pa zamoli Allaha dž.š., zamoli Ga da pomogne onima u nevolji.

I mi smo kao narod, ovdje u ovoj našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini, ne tako davno, bili u velikim kušnjama i tegobama, izloženi ubijanjima, progonima, torturama i raznim mučenjima ali smo opstali kao narod. I tada kada smo bili u velikim iskušenjima bilo je muslimana i muslimanki iz cijeloga svijeta koji su nastojali pomoći nama na raznorazne načine.

Evo nam prilike, na početku časnoga Redžeba, da i mi drugima pomognemo.

U još jednom hadisu Allahov poslanik Muhammed a.s., je rekao:

عَنْ جَرِيرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ – صلى الله عليه وسلم- « مَنْ لاَ يَرْحَمِ النَّاسَ لاَ يَرْحَمْهُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ ».  {البخاري – 6172}

„Ko se ne smiluje ljudima, ni njemu neće biti milostiv Uzvišeni Allah.”

Poruka je jasna! Da li mi želimo da Allah dž.š., bude milostiv prema nama? Naravno da to želimo! Evo nam je naš časni Poslanik a.s., jasno rekao kako da to postignemo: Biti milostiv prema drugima oko nas, prema svakome čovjeku, prema svakome muslimanu, pa čak i prema životinjama. To je musliman! Musliman je onaj koji širi sigurnost a ne nesigurnost, koji pomaže a ne odmaže, koji je milostiv i samilostan a ne osor i grub prema drugima, koji širi pozitivnost a ne negativnost, koji širi ljubav a ne mržnju.

Mnogo je hadisa Poslanika a.s. o samilosti prema ljudima:

Preko Amra ibn el-‘Asa, r.a., prenosi se hadis od Poslanika, a.s.: „Milostivima će se smilovati Milostivi, Slavljeni i Uzvišeni! Smilujte se onima koji su na Zemlji, smilovat će vam se Onaj Koji je na Nebu.” (Hakim, Tirmizi i Davud)

Od Džerira ibn ‘Abdullaha prenosi se da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Ko nije milostiv, ni njemu nema samilosti, ko ne prašta, ni njemu se ne oprašta.” (Ahmed)

I zato, evo nam nove prilike na početku časnoga Redžeba pa dobro odlučimo hoćemo li tu priliku iskoristiti. I neka dobro znamo da će svako dobiti ono što je sam izabrao. Što ovdje posiješ, tamo, na onome svijetu ćeš da ubjereš. Uključimo se i u ovu humanitarnu akciju koja se polahko evo završava prekosutra, borimo se protiv svojih poriva i mahana, pomozimo jedni drugima, oslonimo se jedni na druge, budimo istinska braća u vjeri i što češće učimo Poslanikovu dovu mjeseca Redžeba i Ša’bana sa kojom i završavamo današnju hutbu:

اَللَهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَبَ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَانَ

„Allahu, blagoslovi nam Redžeb i Ša'ban i daj da (živi) dočekamo Ramazan! Amin!

Mensur ef. Imamović

Također pogledajte

Predramazanska hutba muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Tuzla, 9. april 2021. godine / 27. ša'ban 1442. godine po Hidžri Hvala Allahu, Gospodaru …