Održan sastanak imama

U četvrtak, 08. oktobra 2020. godine održan je redovni sastanak imama u mjesecu oktobru. Sastankom je predsjedavao glavni imam Asim-ef. Esmić.

Imami su predočili stanje u džematima u prethodnom periodu, sa posebnim naglaskom na okolnosti koje su izazvane zbog pandemije koronoa-virusom. Iz podnesenih izvještaja primjetno je da se redovne aktivnosti normalizuju i da će vjerski život u džematima dobiti formu kakvu i zaslužuje.

Na sastanku je razmatrano stanje u našim mektebima. Imajući na umu da je nova mektebska godina počela 12. septembra i da se učenici još uvijek upisuju u mektebe zaključeno je da nam u mektebima nedostaje veliki broj učenika koji su ranije pohađali mektebsku nastavu. Imami će u budućem periodu sa članovima džematskih odbora uložiti napore da svi učenici budu polaznici mektebske pouke. Zaključeno je da će se u budućem periodu organizovati dodatna edukacija muallima na kojoj će u formi seminara biti predstavljen sadržaj novih ilmihala, novog Nastavnog plana i programa i detaljan način evidentiranja polaznika u novu pedagošku dokumentaciju.

Shodno uputstvima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dogovoreno je da će se na području našem Medžlisa provoditi akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode do 19. okrobra 2020. godine. Imajući na umu da je ova akcija bila uspješna u ranijem periodu i da su džematlije iskazale veliku spremnost da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, dogovoreno je da se pored poljoprivrednih proizvoda u ovoj akciji prikupljaju i druge prehrambene namirnice koje će biti upućene za potrebe institucija prema rasporedu koji odredi Muftijstvo tuzlansko.

Krajem mjeseca oktobra nastupit će Dani mevluda. Naš Medžlis je ranijih godina povodom mevluda organizovao manifestaciju “Upoznah te, Poslaniče”. Imami su razmatrali i usvojili program manifestacije u skladu sa preporukama i instrukcijama Islamske zajednice, kao i državnih organa.

Donesen je zaključak da će naši imami, zajedno sa vjeroučiteljima koji rade na području naše Općine, učestvovati u akciji prikupljanja sredstava za nabavku lektira za banjalučku medresu. Na sastanku su razmatrana i druga pitanja iz domena rada Službe za vjerske i odgojno-obrazovne poslove našeg Medžlisa.

Također pogledajte

Instrukcija za bajram-namaz

Ovogodišnji Kurban-bajram je u utorak, 20.7.2021. godine.  Salavat i ezan za sabah-namaz počet će se …