Održano takmičenje “Najbolji mladi mujezin”

Takmičenje “Najbolji mladi mujezin” za polaznike mekteba sa područja Medžlisa Islamske zajednice Kladanj održano je u subotu, 28. decembra 2019. godine u Tahvil-aginoj džamiji u Kladnju.

Glavni imam Asim-efendija Esmić otvorio je takmičenje i zahvalio se imamima na trudu i vremenu koje su uložili da polaznike mekteba kvalitetno pripreme za ovo takmičenje. Ovom prilikom glavni imam je istakao da je sve manje onih koji su odvažni da mujezine u džamijama kako na dnevnim namazima tako i na džumi, iako je nagrada za mujezine posebno naglašena u hadisima Allahovog Poslanika, a.s.

Polaznici mekteba takmičili su se u dvije kategorije. U starijoj kategoriji pravo učešća imali su takmičari koji su prethodnih godina predstavljali svoj mekteb na ovom takmičenju, dok su u mlađoj kategoriji takmičari prvi put učestvovali i pokazali zavidne rezultate.

U kategoriji mlađi urast najbolji mujezini su bili:

  1. mjesto – Vejzović Nedim, mekteb Tarevo
  2. mjesto – Muhić Almeid, mekteb Čaršija
  3. mjesto – Selić Amar, mekteb Brateljevići.

U kategoriji stariji uzrast najbolji mujezini su bili:

  1. mjesto – Hodžić Enes, mekteb Čaršija
  2. mjesto – Imamović Ajnur, mekteb Tarevo
  3. mjesto – Softić Eldar, mekteb Stupari.

Pobjednicima takmičenja uručena su priznanja, a svim učesnicima uručene su novčane nagrade.

Bera b. Azib, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “Uistinu Allah i Njegovi meleki donose salavat na prvi saf, a mujezinu se oprašta sve dokle dopire njegov glas i sve što ga čuje potvrđuje mu istinitost, od vlažnog ili suhog, i njemu pripada nagrada poput nagrade onih koji klanjaju s njim.”

Također pogledajte

Uručene stipendije za deset jetima

Drugog dana ramazanskog bajrama koji se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan šehida uručene …