RAMAZANSKI DERS – Duhovnost u ramazanu

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Silnom i mudrom. Najiskrenije salavate i selame šaljemo našem poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., kojega je Allah poslao da pokaže put kojim trebamo hodite na Dunjaluku kako bi smo bili sretni na Ahiretu. Salavate i selame šaljemo njegovoj porodici Ehli bejtu, vjerni ashabima, šehidima našeg ummeta i svima onima koji su živjeli i seleli sa ovog svijeta onako kako su Allah i Njegov Poslanik a.s. zadovoljni.

Draga braćo i sestre!

Mubarek mjesec ramazan je na samom izmaku. Postači ovih dana su još više sretni i još više čeznu za ibadetima, jer za koji dan će, ako Bog da, biti čisti od grijeha kao na dan kada ih je majka rodila.

Muhammedu a.s. je jedne prilike, penjući se na svoj minber da prisutnim ashabima kazuje hutbu, došao melek Džibril i kazao: „O Muhammede, neka je Allahovo prekletstvo na onoga ko doživi mjesec ramzan, proživi mjesec ramazan i na dan Bajrama ne bude čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila“. Muhammed a.s. svjestan težine ovih riječi, šutio je. Melek Džibril mu je ponovio ove riječi i kazuje našem Poslaniku a.s. „Reci amin“. Kruna svega stvorenog, uzrok stvaranja žive i nežive prirode, Muhammed a.s. je rekao: „Amin“. Svako onaj ko doživi i proživi mubarek mjesec ramazan a ne bude čist od grijeha je proklet.

Braćo i sestre

Ove riječi nas ne trebaju plašiti. One su dodatno ohrabrenje  i osježenje našim dušama. Koliko god sa se trudimo, ne možemo ‘pokupiti’ sve blagodati koje nam Allah daje u ovom mubarek mjesecu. Allah nam je poklonio ovaj mjesec iz ljubavi prema nama a ne iz srdžbe i da bi nam otežao. U vezi s tim, u ovim posebno blagoslovljenim prediftarskim minutama ćemo kazivati o našoj duhovnosti u mubarek mjesecu ramazanu.

U svim našim manjim ili većim trgovinama imamo različite kreme za tijelo. Ali brate i sestro, imamo li na tim policama ikakvu kremu za našu dušu? Tijelo koje njegujemo svakim danom će umrijeti i istruhnuti a duša neće. Ona će nastaviti da živi.

Zato hranimo naše duše, napoimo ih, njegujmo ih posebnim kremama koje nemamo u našim trgovinama.

Naši farzovi su hrana za naše duše. Ako u naš organizam ne unosimo dovoljnu količinu hrane ono počinje da obolijeva, kao i duša bez naših farzova!

Doktori nam kazuju da moramo dnevno unositi određenu količinu vode u suprotnom imamo zdravstveni problem koji se mora liječiti. Voda za naše duše su naši zikrovi i ostali ibadeti. Već smo ranije naučeni da je voda izvor života.

Krema za naše duše su naši međusobni odnosi. Ako su odnosi među nama onakvi kakve Allah od nas traži, onda su takve duše mehke i čiste i samo takve mogu neometano da budu pokorne svome Gospodaru.

Zato brate i sestro, neka naše tijelo vodi našu dušu na mjesta gdje se servira duhovna hrana za nju. To su naše džamije i kuće gdje klanjamo naše namaze. Neka nam tijela vode naše duše na izvore čiste i pitke vode i neka na tom putu naši jezici Allahu zikir čine i salavate donose. Neka naše oči, u susretu sa svojim komšijom, prijateljem i poznanikom budu vedre i blago nasmijane. Neka naši jezici upućuju lijepe i blage riječi. To je naša krema/naš mehlem za dušu.

Ovaj naš desr završit ćemo sa dovom koju je učila Rabija el-Adevija a koja glasi:

„O Allahu, ako te ja obožavam zbog straha od Džehennema, spali me u njemu. Ako Te ja obožavam zbog Dženneta, Ti mi ga onda je daj. Ali ako Te ja obožavam radi Tebe samog, onda mi ne uskrati Tvoju vječnu ljepotu.“

Amin!

Halid-ef. Klapić, imam u džematu Ravne

Također pogledajte

Prvi dan Kurban-bajrama u utorak, 20. jula

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Kurban-bajram je u utorak, 20. jula …