RAMAZANSKI DERS – Kako iskoristiti zadnju trećinu ramazana

Allahu Uzvišenom se zahvaljujemo na blagodatima ramazana. Njemu Milostivom se zahvaljujemo što nam je podario priliku da dočekamo i ovu zadnju trećinu ramazana koja ima velike vrijednosti i prilike za svakog čovjeka na ovom svijetu. Salavat i selam donosimo našem Miljeniku, Muhammedu alejhisselam, njegovoj časnoj porodici, njegovim časnim ashabima i svima onima koji ga slijede do Sudnjega dana!

Draga moja braćo i sestre!

Ramazan prolazi, mubarek dani i noći nam prolaze, požurimo i iskoristimo ovu zadnju trećinu ramazana kao da nam je zadnja. Ramazan će opet Allahovom voljom biti, ali pitanje je hoćemo li mi biti tu. Ne smijemo zaboraviti da smo ovdje u prolazu i da nam smrtni čas može svakog trenutka doći. Ove riječi neka nam budu u podsvijesti, jer ove riječi nas podstiču da se trzenemo, da se probudimo i svoje vrijeme posvetimo ibadetu u ovoj zadnjoj trećini ramazana. Kada se spomene ibadet, svima nam prvo na um padne namaz, zikr, učenje Kur'ana. Ali ne smijemo zaboraviti da je jedan od najboljih i Allahu najdražih ibadeta, lijepo ponašanje.

Pored ciljeva da što više učimo Kur'an, činimo zikr, klanjamo nafile, ne smijemo zapostaviti i da što više popravljamo naše ponašanje. Neka nam svima među glavnim ciljevima bude  uljepšati svoje ponašanje, svoj ahlak.

Doista je vjera lijepo ponašanje. Naš namaz, naš post, naše učenje Kur'ana, naš zikr, moraju ostaviti traga na našem ponašanju i duši! Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je primjer lijepog ahlaka. Kada su hazreti Aišu upitali o Poslanikovom, alejhisselam, ahlaku, ona  je odgovorila: ”Zar vi ne čitate Kur’an? Njegov ahlak je Kur’an.” (Muslim)

Onaj ko želi iskoristiti zadnju trećinu ramazana na ispravan način, mora za cilj imati da sve što uradi dadne plodove i ostavi tragove na njega koji će mu koristiti i poslije ramazana. Ne bi bilo na odmet da u ramazanu iskoristitimo priliku da čitamo više o našem Miljeniku, našem uzoru, Muhammedu alejhisselam. Jer siguran sam da će Uzvišeni Allah dati veći bereket u tom čitanju i da ćemo to lakše i bolje primijeniti u našim životima.

Vrijednost lijepog ahlaka je velika. Mnogo je hadisa koji govore o toj vrijednosti. Spomenut ćemo samo par hadisa, koji će nam biti dovoljni da shvatimo ono što želim da vam kažem!

U jednom hadisu Allahov Poslanik, alejhisselam, kaže da će ”vjernik svojim lijepim ponašanjem (ahlakom) podstiči deredžu koju ima postač i onaj ko ustaje noću da klanja (nafilu-namaz)” (Ebu Davud: 4789)

U drugom hadisu se kaže: ”Na Sudnjem danu, meni najbliži i najdraži od vas će biti onaj ko je najljepšeg ahlaka.”

Draga moja braćo i poštovane sestre!

Čovjek konstantno mora biti u ibadetu i na taj način iskazati svoju ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku, alejhisselam. Ali imaju prilike i dani u kojima čovjek mora činiti više i bolje. A jedna od tih prilika jeste i zadnja trećina mubarek ramazana.

Zato je naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mnogo više dao sebe u izvršavanju ibadeta u zadnjoj trećini ramazana, na što je podsticao i svoju porodicu. Aiša, radijallahu anha, kazala je: „Allahov Posalnik, sallallahu alejhi ve sellem, u zadnjih deset noći ramazana trudio bi se više nego u ostalim noćima.“ (Sahih Muslim, broj 1175) Neka nam ovaj hadis bude motivacija da slijedimo stope našeg Poslanika, alejhisselam. Jer noći posljednjih deset dana ramazana su bez imalo sumnje najvrijednije i najveličanstvenije noći u toku cijele godine. Onaj ko ne iskoristi ove dane i noći više nego ostale, taj nije svjestan kakvu je priliku propustio. ”Allahov Poslanik, alejhisselam, bi tih dana cijele noći provodio u ibadetu i veoma malo, skoro nikako ne bi spavao.” (Muttefekun alejhi)

Poznato nam je da u zadnjoj trećini ramazana počinje ulazak u itikaf. Naš voljeni Poslanik, alejhisselam, ulazio je u itikaf zadnjih deset dana ramazana. Sa namjerom da se više posveti ibadetu i sa namjerom da u tim danima i noćima dočeka noć Kadra u Allahovoj kući, u džamiji. Pa ima li išta ljepše od toga draga moja braćo i sestre?

Itikaf za cilj ima izolaciju od dunjalučkog života s ciljem postizanja ahiretske nagrade. Itikaf za čovjeka donosi mnogo dobra, i svako onaj koje u prilici i ko ima mogućnosti neka ga primjeni u svom životu.

U jednoj od neparnih noći u posljednjoj trećini ramazana je i Noć Kadr koja je vrijednija od hiljadu mjeseci, što ovoj trećini ramazana daje posebnu vrijednost. To je Noć u kojoj je počelo objavljivanje Kur'ana. Bilježe Buharija i Muslim od Ebu Hurejre, radijallahu anhu., da je Allahov Poslanik, alejhisselam., rekao: “Ko provede Lejletu-l-kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.”

Ne smijemo zaboraviti da je ovo mjesec Kur’ana, zato odredimo sebi što veći dio kojeg ćemo učiti i slušati tokom dana i noći. Znaj brate i draga sestro, da će se Kur’an i post zauzimati za tebe na Sudnjem danu. Ako se vozimo, sjedimo, odmaramo, iskoristimo i taj trenutak slušajući Kur'an. Jer doista u svakom trenutku tražimo priliku da činimo ono sa čime će naš Gospodar biti zadovoljan. U svakom trenutku čovjek se približava Allahovoj Milosti ili se udaljava od Allahove Milosti.

Draga moja braćo i poštovane sestre, naše majke!

Mnogo je načina kako da čovjek iskoristiti ovu zadnju trećinu mubarek mjeseca ramazana. I o svakom tom načinu moglo  bi se govoriti detaljno i opširno.

Kratko bih kazao kako iskoristiti ovu zadnju trećinu ramazana: činimo ono sa čime će naš Gospodar biti zadovoljan i činimo ona djela sa kojima ćemo dobiti Njegovu Milost na ovom i na budućem svijetu!

Čovjek je zaboravno biće! Podsjetimo se na neka dobra djela koja možemo činiti u ovoj zadnjoj trećini ramazana. Učimo Kur'an, činimo zikr, donosimo salavate, činimo mnoštvo koraka do džamije, ne zaboravimo na lijepo ponašanje, budimo stalno pod abdestom, udijelimo na Allahovom putu, uputimo na dobro, činimo dobročinstvo prema roditeljima, nazivajmo  selam, klanjajmo noćni namaz, dovimo, činimo istigfar i činimo druga mnogobrojna dobra djela u ovoj zadnjoj trećini ramazana.

Islam nas podstiče  na međusobno natjecanje u činjenju dobrih djela, od kojih zavisi uspjeh svakog pojedinca, kako na dunjaluku tako i na ahiretu. Natječimo se u dobru u zadnjoj trećini ramazana. Neka nam i to bude motivacija. Kazao je Uzvišeni Allah: ”Svako se okreće prema svojoj Kibli, a vi se potrudite da druge, čineći dobra djela, pretečete!” (El-Bekare, 148)

Draga moja braćo i sestre!

Iskoristimo maksimalno zadnju trećinu ramazana, činimo dobra djela, pozivajmo da se čine dobra djela i odvraćajmo od loših. Doista ćemo na taj način biti od onih koji će uspjeti na ovom i na budućem svijetu uz Allahovu Milost!

Svoju današnju temu završit ću ajetom u kojem Uzvišeni Allah kaže: „I Allah će pomoći onima koji su na Pravome putu! A dobra djela koja vječno ostaju – od Gospodara tvoga biće bolje nagrađena i ljepše uzvraćena.“ (Merjem, 76)

Molim Allaha Milostivog da nam pomogne da iskoristimo zadnju trećinu ramazana, da naše duše očisti, naše ponašanje popravi i ukabuli naša dobra djela.

Amin!

Amir-ef. Jagodić, imam u džematu Brateljevići

Također pogledajte

Prvi dan Kurban-bajrama u utorak, 20. jula

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Kurban-bajram je u utorak, 20. jula …