RAMAZANSKI DERS – Karakter muslimana

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda, s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Es-selamu alejkum braćo i sestre.

Sa Vama današnji iftarski momenat želim  podjeliti sa nekoliko lijepih stvari i karakteristika muslimana, pogotov nas koji smo današnji dan upotpunili svojim postom!

Svaki aparat, svaka mašina, imaju upustvo sa objašnjenjem kako trebamo rukovati time da bi mašina funkcionisala najbolje. Ovo upustvo šalje njezin proizvođač. Ako se ne budemo držali ovog upustva, mašina neće dugo trajati. Pa je tako Allah dž.š. kao Stvoritelj svih stvorenja uz čovjeka poslao upustvo, odnosno pojasnio ljudima ispravan način života, a to upustvo je sadržano u Kur’anu i hadisu, a sve ovo nam je dostavljeno putem Poslanika Muhammeda, a.s.

Poslanik Muhammed, a.s., nam je jasno precizirao koja je glavna stvar u upustvu koje nam je poslao Allah dž.š., pa kaže: “Poslan sam kako bih usavršio moral kod ljudi.” (Malik). Na ovo nam ukazuju i Kur’an i sunnet.

وَأَقِمِ الصَّلَاةَ ۖ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ

Allah, dž.š., kaže: “…i obavljaj namaz, namaz, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno…” (El-Ankebut. 45.)

Pored ovih moralnih ciljeva namaza, ja ću navesti i neke zdravstvene koristi istog.

Na jednom od univerziteta u Japanu 2002. godine vršeno je istraživanje o tome kako namaz kod pacijenata muslimana koji ga praktikuju poboljšava i ubrazava oporavak.  Posmatrajući na milione muslimana koji obavljaju namaz u propisano vrijeme, naučnici iz Japana su rekli da namaz uveliko može da poveća fizičko zdravlje i samopouzdanje, poboljšavajući mišićno-skeletne sposobnosti, protok krvi u mozgu, te da može igrati veliku ulogu u rehabilitaciji.

Zekat kao stub naše vjere nije propisan kako bi nam uzeo pare iz džepa. Naprotiv! Svrha zekata je kako bi u nama usadio osjećanja samilosti i blagosti. Svrha zekata je u tome da ojača poznanstva i harmoniju između različitih klasa.

Svi mi bez obzira na mogućnost našeg novčanika možemo dati sadaku, jer Poslanik a.s. kaže: ” Osmjehnuti se svome bratu je sadaka; preporučivanje dobra i odvraćanje od zla je sadaka; upućivanje čovjeka u nepoznatom mjestu je sadaka; sklanjanje otpadaka, trnja i kostiju sa puta ubraja se u sadaku; presipanje iz svoje u kofu tvoga brata ubraja se u sadaku, i kada gledaš za čovjeka lošeg vida je za tebe sadaka.! (Buhari)

Isto tako islam nam propisuje i post, ali ne kako bi se mučili, nego kako bi nas on odvratio od zabranjenih uživanja i pokuđenih strasti. Potvrđujući ovo, Poslanik a.s. kaže: “Ko se ne okani neistinitih govora i djela, ta Allahu nije potrebno njegovo ustezanje od jela i pića.” (Buhari)

Dragi braćo i sestre, ovim kratkim prikazom temelja naše vjere želio sam ukazati da propisani nam ibadeti nisu sami sebi svrha, već su oni usko povezani sa etikom, odnosno moralom. Namaz, post, zekat, hadždž i njima slični ibadeti su putokazi do savršenih moralnih vrlina.

Mi svakodnevno možemo vidjeti ljude koji padaju Allahu na sedždu, a onda čine stvari koje su neprihvatljive za uzvišenu vjeru. Muhammed, a.s., strogo prijeti takvim ljudima i ukazuje na opasnost od njih.  Nije dovoljno samo klanjati, postiti, zekat davati, ići na hadž da bi smo za nekoga rekli da je pobožan, već ta osoba mora imati i ljudske i moralne osobine. Bez ovih osobina sve ovo gore pada u vodu.

Poslanik a.s. kaže: “’Znate li ko je bankrot?’ Ashabi odgovoriše: ‘Bonkrot među nama je onaj ko nema ni dirhema ni (kakvih vrijednih) stvari.’

Na to Poslanik, s.a.v.s., reče: “Pravi bankrot iz moga ummeta je onaj ko dođe na Sudnji dan sa namazom, postom i zekatom, a uvrijedio je toga i toga, potvorio ovoga, pronevjerio  imetak onoga, prolio krv ovoga, udario onoga… Takav će doći na Sudnji dan pa će se uzeti od njegovih dobrih djela koje je uradio. A ako nestane njegovih dobrih djela prije nego se iskupi, onda će uzeti od njihovih loših djela koji će se njemu prebaciti, a onda će biti bačen i ostavljen u džehennemskoj vatri.’” (Muslim)

Kao što vidite moral u prvobitnim islamskim izvorima – Kur’anu i sunnetu – predstavlja cjelokupnu vjeru i sav dunjaluk. Zbog toga  ako podbacimo u nekom aspektu povezanosti sa Allahom, dž.š., znajmo da je razlog tome nedostatak moralnih i ljudskih osobina.

Današnje naše druženje završit ću  riječima i dovom Božijeg poslanika a.s. gdje kaže:

“Allahu moj uljepšaj mi moj moral kao što si mi uljepšao fizički izgled.“

Amin!

Hazim-ef. Musić, imam u džematu Brlošci – Gojakovići

Također pogledajte

Predbajramska posjeta prihvatnom centru Duje

U subotu, 17. jula 2021. godine, koordinator sektora društvene brige Hazim-ef. Musić i imam Hadim …