RAMAZANSKI DERS – Milost, oprost i oslobađanje od vatre

Zahvalnost iskazujemo Svemogućem Gospodaru Allahu, dž.š. Onome koji je Sebe sa devedeset i devet imena opisao i među kojima je posebno istakao imena Er-Rahman i Er-Rahim. Zahvalnost Mu iskazujemo na blagodatima islama koji živimo i blagodatima imana koji u svojim srcima nosimo. Salavat i selam donosimo najodabranijem Allahovom stvorenju, miljeniku i poslaniku Muhammedu, a.s., njegovoj plemenitoj i časnoj porodici, njegovim ashabima, svim sljedbenicima do Sudnjeg dana, a poseban salavat i selam u ovo prediftarsko doba neka je na naše bosanske šehide.

Draga braćo i sestre, draga omladino i djeco, cijenjene džematlije,

Nalazimo se na polovini mjeseca ramazana. Čekamo prelazak u drugu polovinu kada svjesni psihološki naginjemo kraju, a kad insan naginje kraju onda se on pita za rezultate onoga što je učinio. Zato nam je veoma važno da budemo svjesni da se nalazimo u mjesecu Allahove, dž.š., milosti, da se nalazimo u mjesecu Allahovog, dž.š., oprosta i da se nalazimo u mjesecu u kojem imamo mogućnost da se spasimo od džehennemske vatre.

Allah Svemogući u Kur'anu kaže: „Reci: “O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.“

Ako pogledamo ovaj kur'anski ajet uvidjet ćemo da se Svemogući Gospodar obraća robovima Svojim, ne svim stvorenjima. Posebno se Allah, dž.š., obraća onima koji su iskazali svoje opredjeljenje i spremni mijenjati svoje stanje žele da budu robovi Svemogućeg Boga. Zato je veoma važno da shvatimo da robovanje Bogu Dragom podrazumijeva naše ibadete koje obavljamo radi Njega i izbjegavanje svega onoga što je On Uzvišeni zabranio. To je onaj čisti put kojim slijedimo našeg poslanika Muhammeda, a.s.

Također, veoma je važno razumijevati da smo svi griješna bića, činimo grijehe i grehote. Mi smo od onih koji zaborave ponekad ko su i šta su, ali valja nam se stalno vraćati sebi, svome stanju i onome što jesmo. Ono što treba da budemo jeste robovi Svemogućeg Boga.

Prenosi Abdullah ibn Omer, radijallahu anhu: “Jednom prilikom vidješe ashabi kako jedna žena uplašeno trči i nešto traži, pa kad nađe svoje dijete, zgrabi ga sva sretna i stavi sebi u krilo i poče ga dojiti. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Vidite li ovu ženu, da li bi ona bacila svoje dijete u vatru?’ Ashabi rekoše: ‘Ne bi, tako nam Allaha!’ Tada Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Allah je milostiviji svojim robovima od ove majke prema svome djetetu.'”

Braćo i sestre, valja nam razumijevati Božiju milost, osjećati je na svakom mjestu. Svemogući Bog nam je podario život, zdravlje, imetak koji imamo i sve ono dobro što nas okružuje iz milosti je Svemogućeg.

Ali, ljudi su nezahvalni. Dovoljno nam o tome govori činjenica da vrlo često se nađemo u situaciji da nismo spremni da budemo milostivi prema stvorenjima, prema ljudima i društvu koje nas okružuje.

Poslanik, a.s., u je rekao: „Propast će i na velikom gubitku bit će čovjek u čijem srcu nema milosti za druge ljude.“

„Onima koji su milostivi smilovat će se Allah svemilosni,“ kaže Poslanik, a.s.

Uzvišeni Allah u hadisi-kudsijji je rekao: „Budite milostivi prema onima koji su na Zemlji, pa će se vama smilovati Onaj koji je na nebu.“

Braćo i sestre, kada govorimo o mjesecu ramazanu znamo da je njegovih prvih deset dana – dani Allahove, dž.š., milosti, drugih deset dana – dani Allahovog, dž.š., oprosta i posljednjih deset dana – dani oslobađanja od vatre. Pa, uistinu, zar ima veće milosti od ramazana u kojem se milost posebno ispoljava? Tako slobodno možemo kazati da je svaki dan ramazana Allahova milost u kojem Allah, dž.š., nam oprašta ako smo iskreni njegovi robovi i na taj način nas iskupljuje i oslobađa od džehennemske vatre.

Valja nam, braćo i sestre, imati na umu da grijehe i loša djela koja činimo može oprostiti samo Onaj koji je stvorio sve ljude. Ali, ako smo iskreni robovi Svemogućeg Boga onda moramo se navikavati da i mi ljudima praštamo. Onaj ko ljudima prašta može se nadati oprostu od Svemogućeg Boga.

Allah Svemogući je Onaj koji će svojim robovima grijehe oprostiti. On je to obećao: „„Reci: “O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.“

Ono o čemu posebno trebamo voditi računa jeste nužna potreba da ovaj ramazan bude našom promjenom na bolje i da mi budemo spremni oprostiti, praštati ljudima, koji su nam nešto hatar učinili.

Mi živimo u vremenu iskušenja od pandemije korona-virusa. Na snazi su vanredne okolnosti. Svjesni smo da nam je smrt bliža od vratne žile kucavice. Nikako sebi ne smijemo dozvoliti da nas smrt prevari, kako bi to naš narod kazao, pa da budemo od onih kojima će se halal tražiti na dženazi, ili od onih koji će nekome na dženazi biti spremni izgovoriti – halal olsun. To su činjenice kojima pokazujemo svoju nutrinu.

U posljednjih deset dana, u neparnim noćima ramazana, tražit ćemo Noć kadr. To je noć u kojoj ćemo od Allaha, dž.š., posebno tražiti da nam oprosti grijehe. Podučio nas je Poslanik, a.s., da se Bogu Uzvišenom obraćamo dovom: „Allahumme inneke afuvvun tuhibbul-afve fa'fu anni. O Allahu, Ti si Onaj Koji mnogo prašta, Ti voliš opraštati, pa oprosti mi!“

Ukoliko prvih dvadeset dana mjeseca ramazana provedemo u stalnom ibadetu žudeći za Allahovom, dž.š., milosti, tražeći od Njega oprost grijeha, onda sigurno možemo se nadati da ćemo u zadnjih deset dana u neparnim noćima naći svoje iskupljenje od džehennemske vatre.

Zato, braćo i sestre, budimo svjesni i Poslanikovih, a.s., riječi: „Tražite sebi zaštitu od vatre makar i sa pola hurme.“ Poslanik, a.s., u ovom hadisu ističe vrijednost dobročinstva, sadake i hajrata koji možemo dati od sebe, ali sa iskrenim nijjetom i željom da se iskupimo od džehennemske vatre.

Molim Svemogućeg Gospodara da nam razastre Svoju milost, da nam oprosti grijehe i da nas sačuva od džehennemske vatre – nas, našu djecu, roditelje i naše voljene. Molim Allaha, dž.š., da nas sačuva od iskušenja ove pandemije u kojoj se nalazi čovječanstvo. Neka nas Gospodar čuva.

„Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše, oprosti nam i smiluj nam se. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!“

Asim-ef. Esmić, glavni imam

Također pogledajte

Instrukcija za bajram-namaz

Ovogodišnji Kurban-bajram je u utorak, 20.7.2021. godine.  Salavat i ezan za sabah-namaz počet će se …