RAMAZANSKI DERS – Post nas uči samokontroli

Doista sva zahvala pripada našem Plemenitom Gospodaru, Allahu, dželle-šanuhu. Gospodaru svih svjetova i Gospodaru svih nas!

Donosimo salavat i selam našem Miljeniku, našem uzoru, Muhammedu alejhisselam, njegovoj časnoj porodici, njegovim časnim ashabima i svim onima koji ga slijede do Sudnjega dana!

Svjedočim da je samo Allah istinski Bog, Jedan i Jedini, koji nema sudruga i svjedočim da je Muhammed, alejhisselam, Njegov rob i Njegov Poslanik.

Draga braćo i poštovane sestre, naše majke. Prije svega želim da vas srdačno pozdravim, najljepšim pozdravom i najljepšim riječima, es-selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!

Hvala Uzvišenom Allahu, mi se nalazimo na samom početku mubarek mjeseca ramazana i veoma je bitno da budemo svjesni koju blagodat smo dobili od Allaha dželle-šanuhu. Zapitajmo se u tišini, koliko smo na toj blagodati zahvalni Uzvišenom Allahu.

U ovom mubarek danu govorit ćemo o tome kako nas post uči samokontroli. Svaki čovjek koji želi biti uspješan na ovom dunjaluku i samim time dobiti uspjeh i na ahiretu, svjestan je toga koliko je samokontrola bitna u našim životima.

Samokontrola sa psihološkog aspekta se definira kao psihološki fenomen, koji uključuje interne procese koji vam omogućavaju da u potpunosti kontrolirate sebe i dajete razumno izvješće svojim postupcima. Dobro razvijena sposobnost kontroliranja vlastitih misli, riječi i djela, omogućava pozitivno doživljavanje velikih tjelesnih i psihičkih pritisaka u životu.

Zbog svega navedenog naš narod ima običaj kazati: “Samokontrola je najveća moć. ”

Draga moja braćo i sestre!

Sa islamskog aspekta samokontrolu možemo povezati sa obuzdavanjem nefsa i postizanjem bogobojaznosti.

Nefs su naše strasti, naša fitra, priroda, koju čovjek vjernik mora da obuzda i bori se sam sa sobom. A borba sa samim sobom je najveći džihad! Nefs tj. naše strasti, mogu se uspješno obuzdati samo uz iskrenu bogobojaznost, koja i jeste cilj posta u ramazanu. Kaže Allah dželle-šanuhu u Kur'anu: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni” (El-Bekare:183).

Za one koji ne znaju, bogobojaznost znači biti svjestan Allaha i imati strahopoštovanje prema Njemu Uzvišenom. Najbolja odjeća koju čovjek može obući u mjesecu ramazanu, jeste odjeća bogobojaznosti. Ibrahim, a.s., je imao najbolju odjeću kako Uzvišeni kaže:”..a odjeća bogobojaznosti je najbolja odjeća!” Tu nam odjeću niko ne može skinuti! Osim ako je mi svojim grijesima ne skinemo, da nas Allah sačuva od toga! Također Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem upitan o najčasnijem čovjeku, pa je odgovorio: “Najčasniji je onaj ko se Allaha najviše boji.”

Dragi brate i draga sestro, ti i ja imamo veliku priliku da radimo na sebi, da kod sebe uz post izgradimo mnogobrojne vrline i vrijednosti. Imamo priliku da na sebe obučemo najčasniju odjeću, a to je odjeća bogobojaznosti. Post je naše duhovno putovanje, put prema unutrašnjosti, putovanje u kojem čovjek odgaja svoju dušu, izgrađuje strpljenje, obuzdava nefs i samim time postiže veliki uspjeh, samokontrole ali i zdravlje tijela.

Želim da podsjetim sebe i vas na jedan ajet, koji nam svima može biti dobar recept za izgradnju samokontrole, ali i recept za uspjeh na ovom i na budućem svijetu uz Allahovu Milost.

Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže: “O vjernici, Allaha se bojte i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio, i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite” (Sura El-Hašr:18).

Čovjek koji ima firmu, bavi se ekonomijom, on svakog dana pravi uviđaj u svoje stanje. Gleda gdje je u plusu, gdje je u minusu, gdje više može zaraditi i to dovodi do uspješnosti firme. I svako onaj koji želi uspješan život, on mora svakog dana imati sastanak sa samim sobom, tj. imati samoobračun. Preispitati sam sebe kako je iskoristio taj dan, gdje je mogao bolje i šta je prirpemio za sutra, jer sutra nas možda smrt čeka…

Vjerujte mi, ko bude ovako radio svaki njegov sutrašnji dan mora biti bolji od onog jučer, jer uvijek može bolje, samo počnimo razmišljati na ovaj način i život će se početi mijenjati ka boljem.

I još ovo želim podijeliti sa vama i time završavamo ovu našu današnju temu koja je nadam se barem malo dirnula naše duše i misli.  Prenosi se da je Omer, radijallahu anhu, rekao: “Preispitujte sami sebe prije nego budete ispitivani, nastojte biti iskreni u djelima prije nego dođe Dan kada će se zahtijevati iskrenost, vagajte svoja djela prije nego vam ih budu vagali. To će vam olakšati obračun na Sudnjem danu.”

Dragi muslimani i muslimanke, neka početak ramazana bude tvoj i moj novi početak uz Allahovu pomoć!

Uzvišeni Allahu, mi Ti se vraćamo s pokajanjem, i tako Ti Tvoga rahmeta, magfireta i Tvoje dobrote, ne odbij nas od Tvoje milosti, oprosta i dobrote! Primi nas, o Ti koji primaš pokajanje od robova svojih. O Allahu ako mi zaboravimo Tebe, nemoj ti zaboraviti nas!

Amin Ya Rabbel-alemin!

Amir-ef. Jagodić, imam u džematu Brateljevići

Također pogledajte

Prvi dan Kurban-bajrama u utorak, 20. jula

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Kurban-bajram je u utorak, 20. jula …