RAMAZANSKI DERS – Svi muslimani su braća, brat u Ramazanu je brat i poslije Ramazana

Naša zahvala pripada samo Allahu dž.š. Stvoritelju svega, salavat i selam na miljenika i Poslanika Muhammeda s.a.v.s. na njegovu čestitu porodicu, plemenite ashabe i sve one kojima je šehadet u srcu.

Poštovana braćo i sestre, u ovim mubarek satima, dok iščekujemo iftar u ovom mubarek mjesecu Ramazanu, selamim sve vas koji nas slušate preko talasa radio Kladnja i pratite rad našeg Medžlisa i imama putem web i FB stranice Medžlisa Islamske zajednice Kladanj.

U posljednim danima smo mubarek mjeseca, vjernička srca su tužna, ali i radosna, tužna su jer nam prolazi najdraži mjesec, mjesec ibadeta, posta, sehura, naših iftara, mukabela i svega onoga što je napajalo muminska srca, a opet radosni smo jer nam dolaze bajramski dani kada sretni zbog svih tih ibadeta za koje dovimo da nam budu primljeni svoju radost dijelimo sa porodicom, rodbinom i komšijama.

U Ramazanu je vjernik posebno radostan i tu radost ne krije, dijeli je sa svojom braćom i sestrama po vjeri, nastoji biti blag, čuvati se svega što je ružno i što bi moglo povrijediti one oko njega. Međutim vjernik nije vjernik samo tokom Ramazana, vjernici su braća i to je univerzalna poruka Kur'ana koju nam naređuje Uzvišeni Allah dž.š.

„Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! Sjetite se  Allahove blagodati prema vama, kada ste bili neprijatelji, pa je On ujedinio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, braća; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje ajete, da biste na Pravom putu ustrajali. (Alu Imran, 103)

Jedinstvo koje se spominje u citiranom ajetu se prije svega potvrđuje kroz temeljni stub naše vjere, a to je namaz. Namazom u džematu se jača svijest o Bogu i potreba međusobnog uvažavanja i pomaganja, ali, jedinstvo se realizuje i kroz druge zajedničke programe i aktivnosti.

Bez jedinstva, zajedništva, međusobne saradnje i pomaganja teško može biti uspjeha u bilo kakvom poslu. Brojni su hadisi koji govore o potrebi saradnje i međusobnog pomaganja vjernika, a u jednoj takavoj predaji Poslanik a.s. je rekao:

“Primjer vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi i samilosti je kao primjer tijela, ako oboli jedan organ, ostatak tijela obuzme groznica i nesanica.” (Muteffekun alejhi)

Međutim, postavlja se pitanje kakvi su naši međuljudski odnosi i da li mi pomažemo jedni druge. A ako budemo pomagali drugima, vrlo je moguće da će nam Uzvišeni Gospodar olakšati naše tegobe i na dunjaluku i na ahiretu.

Svaki musliman i muslimanka, svaka generacija muslimana, bez obzira na godine, zanimanje, stepen edukacije, poziciju u društvu, trebaju i moraju dati svoj doprinos najvećoj potrebi današnjih muslimana – a to je jedinstvo. Nažalost, primjetno je da mnogi muslimani čekaju da ih neko drugi ujedini, da im neko drugi riješi njihove probleme. Svi smo spremni kritikovati, a kada treba nešto konkretno uraditi, onda i nismo baš toliko aktivni.

Draga braćo i sestre, nama prvo treba jedinstvo u porodici, zatim u džematu, pa u državi, a u konačnici i jedinstvo cijelog Ummeta. Treba nam zajedničko djelovanje, jer snaga pojedinaca se ne može porediti sa snagom zajednice. Jedno pravilo nam kaže da u ljudskoj povijesti ništa ne nastaje bez čovjeka, a ništa dugo ne traje bez institucije, bez dobro uređene organizacije čijem radu pojedinci doprinose. Jedna od takvih institucija koju svi trebamo čuvati je naša Islamska zajednica.

Razilaženje u mišljenju je prirodna stvar, i ljudski je imati svoj stav. Međutim, te razlike u mišljenjima ne mogu i ne smiju narušavati jedinstvo muslimana i opće interese. Ne smije zajednica ispaštati zbog pojedinaca i njihovih ličnih interesa. Važno je istaći da ashabi nisu cijeli život trošili ubjeđujući se ko je upravu, a ko nije, nego su se bavili korisnim stvarima, nisu dragocjeno vrijeme gubili u stalnoj polemici, analizi i kritici postupaka drugih ljudi.

Stroga je dužnost svakog muslimana danas da bude u zajednici sa drugim muslimanima i da se kloni onoga što mu je Allah zabranio, kako bismo na taj način zaslužili da nam Uzvišeni Stvoritelj bude na pomoći. Allahov Poslanik, s.a.v.s, je rekao:  يد الله مع الجماعة „Allahova ruka je uz zajednicu.“

Već sam ranije spomenuo instituciju Islamske zajednice. Islamska zajednica je jedna od ključnih i najorganizovanijih istitucija našeg naroda koja ima svoju višestoljetnu tradiciju. Trenutno je naša Islamska zajednica u mnogim dijelovima naše zemlje jedino i najsigurnije utočište Bošnjaka muslimana. Islamska zajednica se bori za prava Bošnjaka, okuplja nas, čuva naš vjerski i nacionalni identitet i čuva našu bogatu duhovnu i kulturnu baštinu, i stoljećima je to tako bilo. Uloga Islamske zajednice u svim društvenim procesima je uvijek bila od velikog značaja.

Naša Islamska zajednica je teškom mukom sačuvana kroz historiju, i ona na svojim plećima nosi ogromno breme očuvanja vjere i očuvanja nacije. Upravo zbog toga mi Bošnjaci, u svim krajevima svijeta, trebamo ljubomorno čuvati našu domovinu i instituciju naše Islamske zajednice. Hvala Bogu mnogi su toga već odavno svjesni i tako se ponašaju.

Završiću današnje izlaganje ajetom, jednom od najljepših dova u ovom kontekstu bratstva u sialkmu, spomenuta je u dijelu ajeta čiji prijevod glasi:

„Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima; Gospodaru naš, ti si, zaista, dobar i milostiv!“

Draga braćo, čuvajmo jedni druge. Molim Uzvišenog Allaha da nas pomogne da se zajednički u svim sferama života organizujemo i tako iz dana u dan snažimo.

Molim Uzvišenog Allaha da nas učvrsti na putu Istine, da ukabuli sve naše ramazanske ibadete, da nam olakša naše stanje, podari jedinstvo u svim danima koji slijede i da nas učini od stanovnika Dženeta.

Amin!

Džemal-ef. Hatamleh, imam u džematu Hadim Ali-pašine džamije

 

Također pogledajte

Predbajramska posjeta prihvatnom centru Duje

U subotu, 17. jula 2021. godine, koordinator sektora društvene brige Hazim-ef. Musić i imam Hadim …