Seminar za imame i vjeroučitelje: Mekteb i vjeronauka – misija i praktično djelovanje

Seminar za imame i vjeroučitelje sa područja Medžlisa Islamske zajednice Kladanj, pod nazivom “Mekteb i vjeronauka – misija i praktično djelovanje”, održan je u ponedjeljak 23. decembra 2019. godine u mektebskim prostorijama Hadim Ali-pašine džamije u Kladnju.

Gost predavač na seminaru bio je doc. dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta.

Na veoma inspirativan način dr. Halilović predstavio je imamima i vjeroučiteljima mogućnosti koje imaju imami u mektebima i vjeroučitelji u školama posebno ističući značaj emaneta koji su preuzeli. Naglasio je nužnost razumijevanja okolnosti u kojima danas imami i vjeroučitelji djeluju, ali i stalnu potrebu čovječanstva za spoznajom vječnih istina na kojima se temelji naša vjera.

Imami i vjeroučitelji razmijenili su mišljenja sa dr. Halilovićem o načinima i metodama kojima je moguće dodatno pospiješiti rad u nastavi.

Glavni imam Asim-ef. Esmić je u zaključnom obraćanju izrazio zahvalnost predavaču i prisutnima na učešću, te je naglasio da će Medžlisa Islamske zajednice Kladanj u budućem periodu nastaviti sa organiziranjem edukativnih stručnih seminara s ciljem pospješenja rada imama i vjeroučitelja.

Također pogledajte

Predbajramska posjeta prihvatnom centru Duje

U subotu, 17. jula 2021. godine, koordinator sektora društvene brige Hazim-ef. Musić i imam Hadim …